Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Στρατηγός Λάμπρος Τζούμης: Παράδοση άνευ όρων της Ελλάδας θέλει ο Ερντογάν (Βίντεο).

 

Ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης προειδοποίησε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η Τουρκία δεν θέλει τον διάλογο, αλλά να σύρει την Ελλαδά σε συνθηκολόγηση σαν να έχει χάσει πολεμο

► Παράδοση άνευ όρων θέλει η Τουρκία και όχι διαπραγμάτευση
► Η Τουρκία είναι προσεκτική δεν θα κάνει την πρώτη κίνηση ώστε να εμφανίσει την Ελλάδα ότι εμείς να κάνουμε την έναρξη των εχθροπραξιών
► Κρίσιμο σημείο θα είναι όταν βγει γεωτρύπανο
► Η Ελλάδα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα
► Η Γερμανία εξάγει όπλα στην Τουρκία
► Οι μόνες κυρώσεις που θα ενοχλούσαν τον Ερντογάν είναι στην οικονομία
► Ο Θάνος Ντόκος έχει απλά επικοινωνιακό ρόλο. Είναι μόνος του σε ένα γραφείο.

Τουρκία: Η Αθήνα κλιμακώνει την ένταση – 6 λόγοι για τους οποίους βγάλαμε το Oruc Reis

Να κάνει το «μαύρο – άσπρο» επιχειρεί η Άγκυρα με ένα εμπρηστικό non parer. Εγκαλεί την Αθήνα για τη «φωτιά» στις σχέσεις των δυο χωρών σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Τι διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με το Oruc Reis να έχει φτάσει 22 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από τις ακτές του Καστελόριζου, την Αθήνα να επισημαίνει ότι υπό αυτές τις συνθήκες  δεν μπορεί να γίνει διάλογος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα τόσο για τις προκλητικές κινήσεις του ερευνητικού σκάφους, όσο και για το άνοιγμα των Βαρωσίων, η Τουρκία επιχειρεί να ρίξει ευθύνες στην Αθήνα για το διαφαινόμενο ναυάγιο των διερευνητικών συνομιλιών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την «Καθημερινή», με ένα εξασέλιδο ενημερωτικό δελτίο, εν είδει non paper η Άγκυρα επιχειρεί να «αποκαλύψει» τους «απώτερους στόχους της Αθήνας λίγο πριν αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές».

Το έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει τίτλο: «Κινήσεις Κλιμάκωσης από την Αθήνα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο από τις 12 Σεπτεμβρίου». Μεταξύ άλλων, επικαλείται:

  • Τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου στη Θράκη όπου ζει η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».
  • Την NAVTEX που εξέδωσε στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο «η οποία τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» και στις ανάλογες ασκήσεις στη Λήμνο που «επίσης τελεί υπό το ίδιο καθεστώς».
  • Τις εναέριες ελληνικές ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο και στην εκδοθείσα NOTAM μεταξύ 27ης και 2ας Οκτωβρίου που «επίσης επηρέασε την ελευθερία της αεροπλοΐας».
  • Τις χρονικά παρατεταμένες και γεωγραφικά εκτεταμένες NAVTEX που εκδίδει η Ελλάδα στο Αιγαίο, παραθέτοντας «παραδείγματα».
  • Υποστηρίζει ότι πέραν των παραβιάσεων των «αποστρατιωτικοποιημένων» ζωνών, η Ελλάδα παραβιάζει και το διμερές moratorium του 1988 ορίζοντας δύο ξεχωριστές ασκήσεις για την 29η Οκτωβρίου που είναι η Εθνική Εορτή της Τουρκίας, κάτι που προκάλεσε όπως αναφέρουν την αντίστοιχη απάντηση της Άγκυρας για την 28η Οκτωβρίου.
  • Κατηγορεί την Ελλάδα και για την πρόσφατη NOTAM μεταξύ 13 και 18 Οκτωβρίου επειδή καλύπτει την περιοχή δραστηριοτήτων του Oruc Reis, ενώ διαμαρτύρεται και για τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να προμηθεύεται UAV από το Ισραήλ για χρήση στην περιοχή.
Shares