Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024

Στους πωλητές τα ηνία του Χρηματιστηρίου

 

Τον ρυθμό των διεθνών εξελίξεων παρακολουθεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά το χθεσινό sell off προσπαθεί να σταθεροποιηθεί στη ζώνη των 900 μονάδων, αναμένοντας παράλληλα και τις κινήσεις των ξένων ενόψει της κρίσιμης απόφασης της Federal Reserve σήμερα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,56% στις 895,44 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,35% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.173,49 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,41% στις 621,76 μονάδες.

Στους πωλητές τα ηνία του Χρηματιστηρίου

Από το εξωτερικό αναμένεται να δοθεί ο τόνος σήμερα και στο ΧΑ, καθώς η μεγάλη μέρα της αλλαγής της πολιτικής της Fed έφτασε, με όλο τον πλανήτη να περιμένει την πρώτη αύξηση του επιτοκίου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας από το 2018. Το βασικό επιτόκιο της Fed θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ θα επιταχυνθεί και η ποσοτική σύσφιξη, με τις μεγαλύτερες ανησυχίες των αγορών να είναι εάν μια τέτοια απόφαση οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Εκτός αυτού του μετώπου όμως, το ΧΑ παρακολουθεί και τις προεκτάσεις της νέας εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία. Με άλλα λόγια, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο και διυλισμένα προϊόντα, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο ακόμη πως θα καλυφθούν οι ανάγκες από τις κυβερνήσεις.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι δυνάμεις του ΧΑ δεν μπορούν να αυτονομηθούν και να αναλάβουν ρίσκο που μπορεί να είναι υπερβολικά αυξημένο. Έτσι, η σταθεροποίηση στη ζώνη των 900 μονάδων είναι το βασικό μέλημα, ώστε να μην εγγράψει κι άλλη πτώση ο γενικός δείκτης, εωσότου υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις δευτερεύουσες επιπτώσεις των παραπάνω εξελίξεων στις αγορές παγκοσμίως. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να διατηρήσει την παραμονή του ο γενικός δείκτης υψηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στις 890,29 μονάδες, με τις στηρίξεις του να είναι στις 890 και 880 μονάδες.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, οι Εθνική, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς και Λάμδα κινούνται με απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, Σαράντης, ΟΛΠ, Jumbo, Motor Oil, Aegean, Alpha Bank και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ σημειώνουν κέρδη 1,23% και 1,14% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή είναι οι Titan και Quest.

της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Shares