Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

«Στον κόσμο» του ο γαμπρός του Ερντογάν: «Ούτε που κοιτώ την ισοτιμία της λίρας με άλλα νομίσματα»…

Οι αγορές όμως… και κοιτούν και ακούν τον γαμπρό-ΥΠΟΙΚ και ρίχνουν τη λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου…

Ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι δεν εξετάζει την αξία της λίρας έναντι των μεγάλων νομισμάτων.

Ή απάντηση που άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό ήρθε σε ερώτηση του Τούρκου δημοσιογράφου Χακάν Γκιουλντάγ, μετά την παρουσίαση του νέου τριετούς οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης από τον υπουργό-γαμπρό του Ερντγοάν σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα την Τρίτη.

«Η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι σημαντική για μένα, δεν την κοιτάζω», είπε ο Αλμπαϊράκ. «Η μεταποιητική μας βιομηχανία είναι ισχυρή. Η συναλλαγματική ισοτιμία είναι τώρα στα χέρια μας,» είπε. αλλά λίγοι κατανόησαν τί εννοεί.

Η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο έπεσε σε νέο χαμηλό ρεκόρ 7,8542 σήμερα, αυξάνοντας τις απώλειες στην αξία του τουρκικού νομίσματος φέτος σε περίπου 24 τοις εκατό.

Μπορεί ο τούρκος υπουργός Οικονομικών να μην κοιτάζει την ισοτιμία της λίρας, όμως η επιδείνωσή της κάνει το χρέος της τουρκικής οικονομίας δυσβάσταχτο έως αμφίβολο αν θα μπορέσει να αποπληρωθεί, την ώρα που περαιτέρω μείωση της αξίας της απειλεί την χώρα με κρίση πληρωμών, capital controls και βίαιη κατάρρευση.

Ο Αλμπαϊράκ πάντως έκανε αισιόδοξες προβλέψεις για οικονομικούς δείκτες, όπως ανάπτυξη, πληθωρισμός και ανεργία κατά την παρουσίαση.

Είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει οικονομική ανάπτυξη 0,3% φέτος και ‘οτι ο πληθωρισμός θα κλείσει σε επίπεδο έτους στο 10,5% – την ώρα που τον περασμένο μήνα ήταν στο 11,8%, σημαντικά υψηλότερα από το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας. Αυτή η διαφορά σημαίνει ότι οι κάτοχοι λίρας χάνουν για αυτό και σπεύδουν να τις αλλάξουν με σκληρό νόμισμα, κάτι που ρίχνει περαιτέρω την αξία του τουρκικού νομίσματος.

Ίσως αυτό να εννοούσε ο γαμπρός του Ερντογάν ότι οι Τούρκοι κρατούν την ισοτιμία της λίρας στα χέρια τους… Την ρίχνουν όμως ακόμα πιο κάτω.

newmoney.gr

 

Shares