Τρίτη , 26 Σεπτεμβρίου 2023

Στόλτενμπεργκ μετά τη συνάντηση με Ερντογάν: Η Άγκυρα θα ασχοληθεί με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ το συντομότερο

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όπως και η συμφωνία για τα σιτηρά βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών ανάμεσα στον ΓΓ του ΝΑΤΟ και στον Τούρκο πρόεδρο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

«Χαίρομαι που είδα τον πρόεδρο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Συζητήσαμε για την εντατικοποίηση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τον ευχαρίστησα για το έργο της Τουρκίας για την αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. Όπως συμφωνήθηκε στο Βίλνιους, το τουρκικό κοινοβούλιο θα ασχοληθεί με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Μπάιντεν: Κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε νωρίτερα έκκληση σε παγκόσμιους ηγέτες να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας ενάντια στους Ρώσους εισβολείς.

«Η Ρωσία πιστεύει ότι ο κόσμος θα κουραστεί και θα της επιτραπεί να ασκεί βαρβαρότητα στην Ουκρανία χωρίς συνέπειες», τόνισε ο Μπάιντεν στην ομιλία του, διερωτώμενος: «Αν επιτρέψουμε τον διαμελισμό της Ουκρανίας, είναι ασφαλής η ανεξαρτησία οποιασδήποτε χώρας;».

Ο Μπάιντεν απέσπασε χειροκροτήματα λέγοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας στη μάχη της για ελευθερία. «Η Ρωσία είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε. «Η Ρωσία από μόνη της έχει τη δύναμη να τερματίσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η κατοχή ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία παραβιάζουν τον ιδρυτικό Χάρτη του ΟΗΕ, βασική αρχή του οποίου είναι ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι που ήταν παρών στην αίθουσα και χειροκρότησε την ομιλία Μπάιντεν, αναμένεται να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται επίσης να μεταβεί στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου βουλευτές και γερουσιαστές συζητούν τις τελευταίες εβδομάδες την αποστολή νέας αμερικανικής στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθεια στην Ουκρανία.

Στη Βουλή των Αντπροσώπων, όπου την πλειοψηφία έχει το ρεπουμπλικανικό κόμμα, Ρεπουμπλικανοί βουλευτές εκφράζουν διαφωνίες για την νέα αποστολή βοήθειας.

 

πρωτο θεμα

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares