Πέμπτη , 19 Μαΐου 2022
Τελευταία Νέα

Στόλενμπεργκ-Λαπίντ: Ακόμη στενότερη η συνεργασία ΝΑΤΟ-Ισραήλ

Σήμερα 12 Ιουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg συναντήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ με τον Yair Lapid, Υπουργό Εξωτερικών και Αναπληρωτή Πρωθυπουργός του Ισραήλ. Συζήτησαν μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ισραήλ.

Ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι το Ισραήλ είναι ένας από τους πιο αφοσιωμένους και ικανούς εταίρους του ΝΑΤΟ και επεσήμανε ότι οι ανταλλαγές σε επίπεδο προσωπικού και εμπειρογνωμόνων συνεχίστηκαν, παρά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την πανδημία COVID-19.

Το Ισραήλ υπήρξε σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ για περισσότερα από 20 χρόνια, καθώς και ενεργό μέλος του Μεσογειακού Διαλόγου του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ συνεργάζονται σε διαφορετικούς τομείς, όπως η επιστήμη και η τεχνολογία, η ετοιμότητα και η διαχείριση έκτακτων αναγκών, η αντιτρομοκρατία, η στρατιωτική ιατρική, η καταπολέμηση της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής και η εμπορία των γυναικών, η ειρήνη και η ασφάλεια.

 

 

Ο Γενικός Γραμματέας Stoltenberg και ο Υπουργός Lapid μοιράστηκαν επίσης απόψεις σχετικά με τις προοπτικές πιθανής συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η αλλαγή του κλίματος, η αμυντική καινοτομία και οι αναδυόμενες απειλές και οι προκλήσεις της τεχνολογίας.

Υπογράμμισε επίσης τις συνεχείς εκκλήσεις των Συμμάχων στο Ιράν να τηρήσει και να εφαρμόσει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις του βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και της συμφωνίας διασφάλισης με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και να αποφύγει όλες τις δραστηριότητες που είναι ασυνεπείς με το Ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Εθνών.

 

ΠΗΓΗ

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares