Σάββατο , 30 Σεπτεμβρίου 2023

Στο “βαθύ κόκκινο” οι ευρωαγορές

Σε “βαθύ κόκκινο” συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Πέμπτης, διευρύνοντας τις χθεσινές τους απώλειες στο κλίμα ανησυχίας που έχουν διαμορφώσει τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες έδειξαν ότι στην Κίνα, η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών επιβράδυνε αισθητά τον Ιούνιο. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Ευρώπη, με τους δείκτες PMI να δείχνουν συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον προηγούμενο μήνα. Στις ΗΠΑ, οι αντίστοιχες έρευνες έδειξαν ότι η μεταποίηση έχει περάσει σε βαθιά ύφεση.

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν οι πιέσεις στην οικονομική ανάπτυξη να διατηρηθούν στο πλαίσιο της παγκόσμιας νομισματικής σύσφιξης για τον έλεγχο του πληθωρισμού, με τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη να ετοιμάζονται και για νέες αυξήσεις των επιτοκίων τους.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της αμερικανικής Federal Reserve τα οποία δημοσιεύτηκαν χθες έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι ετοιμάζονται και για νέες αυξήσεις των επιτοκίων. Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να κάνει μια παύση στη σύσφιξη τον Ιούνιο, διατηρώντας τα επιτόκια της αμετάβλητα μετά από δέκα διαδοχικές αυξήσεις.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημειώνει πτώση 1,3%, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής STOXX Europe 600 Travel & Leisure και λιανικής STOXX Europe 600 Retail, που υποχωρούν 2,4% και 2,1% αντίστοιχα.

Ο γερμανικός DAX χάνει 1,1% στις 15.767,08 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει βουτιά 1,8% στις 7.179,31 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,3% στις 7.348,30 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει πτώση 1,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 1,2%.

Απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τις λιανικές πωλήσεις.

Ειδικότερα, ο όγκος του λιανικού εμπορίου παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο στη ζώνη του ευρώ και υποχώρησε 0,1% στην Ε.Ε. σε σύγκριση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat.

Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022, ο δείκτης για τις λιανικές πωλήσεις υποχώρησε κατά 2,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,0% στην Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για την Ευρωζώνη ήταν για μηνιαία άνοδο 0,2% και ετήσια πτώση 2,7%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Σε μια ενθαρρυντική εξέλιξη, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στη Γερμανία έδειξαν ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, αν και οι αναλυτές αποδίδουν την αύξηση σε κάποιες μεγάλες παραγγελίες στον κλάδο των μεταφορών.

Ειδικότερα, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 6,4%, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για άνοδο 1,2%. Η κατηγορία μεταφορικού εξοπλισμού – που περιλαμβάνει στοιχεία όπως τα πλοία, το σιδηροδρομικό υλικό, τα αεροσκάφη και στρατιωτικά οχήματα – εμφάνισε άλμα 137,1%.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares