Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Στο βαθύ κόκκινο οι δείκτες της Wall Street, στο -3% ο Nasdaq

 

Στο βαθύ κόκκινο ξεκινούν την εβδομάδα οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τις βαριές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, με τους επενδυτές να περιμένουν άλλο ένα μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες καθώς και τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reseve την Τετάρτη.

Και οι τρεις δείκτες ολοκλήρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα με βαριές απώλειες καθώς η νευρικότητα στην αγορά έχει χτυπήσει κόκκινο λίγο πριν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Fed την Τετάρτη. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 7,6% την προηγούμενη εβδομάδα, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες απωλειών, ενώ ο S&P 500 διολίσθησε κατά 5,7% και ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 4,6%.

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η Fed να κρατήσει στάση αναμονής στην πρώτη συνεδρίαση του 2022, για να πραγματοποιήσει τον Μάρτιο την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της για την περίοδο από το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι αναλυτές περιμένουν πλέον η Fed να πραγματοποιήσει τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων της φέτος, κατά 25 μονάδες βάσης την κάθε φορά, από τρεις που εκτιμούσαν αρχικά, καθώς το ράλι του πληθωρισμού υποχρεώνει την κεντρική τράπεζα να αναλάβει επείγουσα δράση για να ελέγχει τις τιμές.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 818,69 μονάδες ή -2,39% στις 33.446,68 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 121,83 μονάδες ή -2,79% στις 4.273,45 μονάδες. Ο Nasdaq κατρακυλά κατά 425,13 μονάδες ή -3,08% στις 13.353,54 μονάδες.

Και οι 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones υποχωρούν. Οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι οι Boeing (-5,30%), Goldman Sachs Group (-5,14%) και Walt Disney (-4,87%).

Στο μεταξύ οι επενδυτές περιμένουν τις επόμενες ημέρες άλλο ένα μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων που θα περιλαμβάνει κολοσσούς της αμερικανικής οικονομίας όπως η Apple Inc. και η Microsoft Corp. μεταξύ άλλων.

Την επενδυτική προσοχή έχει συγκεντρώσει και η κατρακύλα των κρυπτονομισμάτων, με το Bitcoin να χάνει πάνω από 5% σήμερα.

Στο ραντάρ των επενδυτών έχουν μπει και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι με την ένταση στις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας για την Ουκρανία να κλιμακώνεται παρά τις φρενήρεις προσπάθειες των τελευταίων ημερών για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης.

Το ρωσικό ρούβλι κατρακυλά πάνω από 2%, διολισθαίνοντας σε χαμηλό άνω των 12 μηνών, στη σκιά της ουκρανικής κρίσης.

Στα μάκρο της ημέρας, η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΗΠΑ αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων 18 μηνών τον Ιανουάριο, καθώς η αύξηση των λοιμώξεων από COVID-19 επιδείνωσε τις ελλείψεις εργαζομένων στα εργοστάσια, αν και η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή.

Ειδικότερα, η εταιρεία δεδομένων IHS Markit ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως ο σύνθετος δείκτης PMI που παρακολουθεί τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, υποχώρησε στις 50,8 μονάδες από 57,0 τον Δεκέμβριο. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020.

Πηγή: capital.gr

Shares