Κυριακή , 7 Μαρτίου 2021
Τελευταία Νέα

Στο στόχαστρο των κυρώσεων του Ιράν ο Ντόναλντ Τραμπ και υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι

To υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν επέβαλε κυρώσεις στον απερχόμενο Πρόεδρο των Η.Π.Α. Ντόναλντ Τραμπ και σε εννέα ακόμα εν ενεργεία και πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησής του. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση ταξιδιών στο Ιράν και το “πάγωμα” περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να διαθέτουν στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Σαέεντ Καντιμπζαντέχ με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τα άτομα αυτά μπήκαν στη “μαύρη λίστα” της κυβέρνησης για “τον ρόλο τους και τη συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές και απάνθρωπες πράξεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και Ιρανών υπηκόων.”

Εκτός από τον Τραμπ, κυρώσεις επιβλήθηκαν στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στον πρώην υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ, στον υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας Κρίστοφερ Μίλλερ, στον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και στη διευθύντρια της CIA, Τζίνα Άσπελ.

Gina Haspel, Trump's CIA director pick to replace Mike Pompeo, oversaw the torture of dozens of people - Vox

H Τζίνα Άσπελ 

Ακολουθούν οι Τζόν Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, ο Μπράιαν Χουκ, πρώην ειδικός αντιπρόσωπος των Η.Π.Α. για το Ιράν, ο αντικαταστάτης του Έλιοτ Άμπραμς, και η Άντρεα Γκάτσκι, διευθύντρια του Γραφείου Ελέγχου Αλλοδαπών Περιουσιακών Στοιχείων.

Trump fires national security adviser John Bolton | PBS NewsHour

O Tζόν Μπόλτον 

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών προσθέτει ότι μαζί με τις κυρώσεις, η συμπερίληψη των Αμερικανών αξιωματούχων στη “μαύρη λίστα” οφείλεται στις δολοφονίες του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμάνι και του πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φακριζαντέχ, στην υποστήριξη των Η.Π.Α. προς το Ισραήλ και τα “καταπιεστικά καθεστώτα στην περιοχή” καθώς και “τη χρηματοδότηση και εκπαίδευση που παρέχει η Ουάσινγκτον σε ‘τρομοκρατικές οργανώσεις.'”

Πηγή: Al – Jazeera

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares