Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Στο “κόκκινο” η ένταση: Προκαλεί την Αθήνα με νέα Navtex η Άγκυρα – “Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας οι έρευνες”…

Συνεχίζουν την κλιμάκωση γύρω από το Καστελόριζο οι νεο-οθωμανοί…

Συνεχίζει την κλιμάκωση γύρω από το Καστελόριζο η Άγκυρα με την πριν από λίγο έκδοση νέας Navtex, που απαντά στην αντίστοιχη ελληνική, εμμένοντας στις ανακοινώσεις για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ

Σύμφωνα με το trthaber.com, η νέα Navtex έχει ισχύ έως τις 23 Αυγούστου και ανακοινώθηκε για την περιοχή όπου το Oruç Reis θα πραγματοποιήσει σεισμικές μελέτες.

Όπως αναφέρει το τουρκικό μέσο, το Oruç Reis, μαζί με τα πλοία «Ataman» και «Cengiz Han», θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτός της Κύπρου, στην περιοχή που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται στην Κυπριακή ΑΟΖ και δεν έχει ποντίσει ακόμη καλώδια.

Στο μεταξύ, πριν από λίγο ολοκληρώθηκε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα.

Η ελληνική αντί-Navtex

Νωρίτερα σήμερα, ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντί-Navtex, ως απάντηση της Αθήνας στην αναγγελία της Άγκυρας περί σεισμογραφικής έρευνας νότια του Καστελλόριζου από το Oruc Reis.

Αρχικά, ο σταθμός Ηρακλείου ανακοινώνει ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Κατά δεύτερον, επισημαίνει ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και καλεί τους ναυτιλιμένους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

ΥΠΕΞ για Oruc Reis: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη νέα τουρκική Navtex και τον απόπλου του Oruc Reis από την Αττάλεια.

Το ΥΠΕΞ κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειες, που όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: «υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Και όπως τονίζει, «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό και θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

pentapostagma.gr

Shares