Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας παρθένο πευκοδάσος στην Εύβοια – Δεν μπορούν να πλησιάσουν από τον καπνό τα εναέρια μέρα – Εκκενώνονται Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλης….

Μαίνεται ανεξέλεγκτη εδώ και σχεδόν 12 ώρες η φωτιά στην Εύβοια. Εντολή Χαρδαλιά να εκκενωθούν τα χωριά Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλης. Οι άνεμοι «σπρώχνουν» στις φλόγες σε παρθένο πευκοδάσος, καταφύγιο άγριας ζωής. Περισσότεροι από 220 πυροσβέστες, έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα στη μάχη. Δεν μπορούν να πλησιάσουν κοντά στο μέτωπο λόγω του πυκνού καπνού τα εναέρια μέσα. Έρευνα από το εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής για τον πρόκειται για εμπρησμό.


Μια πραγματική οικολογική καταστροφή συντελείται εδώ και 12 ώρες στην Εύβοια. Η φωτιά, κοντά στα Ψαχνά, που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης (13.08.2019) καίει χωρίς σταματημό ένα παρθένο πευκοδάσος Natura, καταφύγιο άγριας ζωής. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται συνεχώς αλλά οι ισχυροί άνεμοι και ο πολύ πυκνός καπνός κάνουν το έργο τους πολύ δύσκολο.

Με εντολή του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, εκκενώνονται δυο χωριά, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Από νωρίς άλλωστε οι κάτοικοι των δυο χωριών, όπως και του Σταυρού, είχαν ειδοποιηθεί να είναι έτοιμοι να απομακρυνθούν. Τα χωριά δεν κινδυνεύουν άμεσα είπε στον ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, αλλά θεωρήθηκε πως είναι καλύτερο για τους ίδιους να απομακρυνθούν.

Μετά την τελευταία ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, για να περιορίσουν τη φωτιά στην Εύβοια επιχειρούν: 227 πυροσβέστες και 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος κάνουν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ ένα ακόμα ελικόπτερο συντονιστικό κατευθύνει τα εναέρια μέσα στα σημεία που πρέπει να ενεργήσουν.

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνδράμουν δύο ομάδες πεζοπόρων του στρατού, εθελοντές, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ.

Ενισχύονται οι δυνάμεις στην πυρκαγιά της περιοχής Αγριλίτσα Ευβοίας. Συνολικά έχουν κινητοποιηθεί: 227 #πυροσβέστες με 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων,το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», 6 Α/Φ, 5 Ε/Π, & 1 Ε/Π ως Συντονιστικό.

Το βλέμμα και η αγωνία όλων είναι στραμμένο στη φορά αλλά και στην ένταση του ανέμου έχουν. Οι άνεμοι που είναι τοπικά ιδιαίτερα ισχυροί με βόρεια και δυτική κατεύθυνση οδηγούν τις φλόγες μέσα σε ένα παρθένο πευκοδάσος το οποίο καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη και οι καπνοί έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Εύβοιας και έχουν φτάσει μέχρι και την Αττική.


Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Στερεάς που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο καθώς η φωτιά είναι σε δύσβατη περιοχή που δεν μπορούν να την πλησιάσουν.

 


Το βάρος έχει πέσει στις εναέριες δυνάμεις αλλά κι αυτές αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία κυρίως από τους πυκνούς καπνούς με συνέπεια να μην επιτρέπουν στους πιλότους να πλησιάσουν πολύ κοντά τις εστίες για καλύτερα αποτελέσματα.


Οι κάτοικοι στα χωριά Μακρυμάλλη (από νωρίς το πρωί), Κοντοδεσπότι και Σταύρος είχαν από νωρίς ειδοποιηθεί να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να εκκενώσουν τα χωριά αν και οι φλόγες απέχουν αρκετά. Από το πρωί εκκενώθηκε και το μοναστήρι Παναγία Θεοτόκος, με τους τρεις καλόγερους που βρίσκονταν εκεί να απομακρύνονται.

Σύμφωνα με κατοίκους, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΙ, έχουν καεί τουλάχιστον δυο εκκλησάκια μέσα στο μοναστήρι και δεν είναι ακόμα σίγουρο πως δεν θα υποστεί ζημιές και το ίδιο το μοναστήρι.


Πυροσβεστικά οχήματα από τις γύρω περιφέρειες φτάνουν συνεχώς στην πυρκαγιά στην Αγριλίτσα της Εύβοιας, ενώ εκεί βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», προκειμένου να γίνεται επιτόπου ο συντονισμός των δυνάμεων που δίνουν μάχη με τις φλόγες.

«Από νωρίς το πρωί δίνουμε μια πραγματική μάχη αλλά η εξέλιξη της εξαρτάται κυρίως από τους ανέμους. Όταν οι άνεμοι πέφτουν σε ένταση βλέπουμε αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας καθώς δεν μας διευκολύνουν ισχυροί άνεμοι» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νέος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Ο ίδιος μάλιστα συγκλίνει και στην εκτίμηση ότι «τα προληπτικά μέτρα σε σχέση με την πιθανότητα εκκένωσης των χωριών δεν πρέπει να σπείρουν τον πανικό, καθώς είναι μέτρα προληπτικά και θα εφαρμοστούν αν και εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο».
Στην περιοχή θα βρίσκεται σε λίγη ώρα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Αν και δεν είναι ακόμη γνωστό από τι προκλήθηκε η φωτιά, υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμό. Η πυρκαγιά μάλιστα ξεκίνησε από σημείο κοντά σε δρόμο, όπου μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας.

Έτσι, από νωρίς το πρωί είναι στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

 

 

 

 

 

 

newsit.gr

Shares