Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Στο έλεος της “Greek Mafia” το λαθρεμπόριο και η νοθεία καυσίμων

 

Σε ποσοστό 30% αυξήθηκαν οι καταγγελίες πολιτών και οι πληροφορίες για λαθρεμπόριο και νόθευση καυσίμων, μετά την εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Η αύξηση των τιμών μεγιστοποίησε και τα κέρδη κυκλωμάτων λαθρεμπορίας και νόθευσης καυσίμων, τα οποία δραστηριοποιήθηκαν εντονότερα, όπως διαπιστώνουν στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μέλη της Greek Mafia, όπως ο “Θείος Τζο”, Γιάννης Σκαφτούρος, που δολοφονήθηκε πρόσφατα στα Σκούρτα Βοιωτίας, οι επίσης δολοφονημένοι Βασίλης Στεφανάκος, Μανώλης Καραγιάννης γνωστός ως “Σαμπρέλας” ή “Νταίζι”, και αρκετά ακόμη πρωταγωνιστικά μέλη της ελληνικής μαφίας, ενέταξαν στο παράνομο “ρεπερτόριό” τους το λαθρεμπόριο και την νόθευση καυσίμων, δραστηριότητα που φαίνεται να αποτέλεσε και αφορμή για τις υπογραφές και εκτελέσεις “συμβολαίων θανάτου”.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα βυτιοφόρα με χημικούς διαλύτες από Βουλγαρία έχουν αυξήσει τα… δρομολόγιά τους, ενώ μεγαλώνει και ο αριθμός των πληροφοριών για κυκλώματα λαθρεμπορίας τα οποία εμφανίζονται σαν “λερναία ύδρα”.

Το ίδιο αυξημένες είναι οι καταγγελίες και πληροφορίες για την τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων στις αντλίες πρατηρίων υγρών καυσίμων, τα οποία είτε βάζουν “αέρα” αντί για καύσιμα, είτε βάζουν παράλληλα γνήσιο και νοθευμένο καύσιμο από την νόμιμη και την παράνομη δεξαμενή.

Διαλύτες για εταιρείες… χρωμάτων
Κυκλώματα λαθρεμπόρων και Greek Mafia, τα τελευταία χρόνια φέρνουν τόνους χημικών διαλυτών με βυτιοφόρα, κυρίως από τη Βουλγαρία, με παραλήπτες εταιρείες “μαϊμού”, με χρώματα και βερνίκια, οι οποίες δεν έχουν ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Οι χημικοί διαλύτες αναμιγνύονται με αμόλυβδη βενζίνη και μετατρέπονται σε ένα νοθευμένο καύσιμο. Μάλιστα αν η πρόσμιξη του διαλύτη είναι σε ποσοστό 30%, της συνολικής ποσότητας του νοθευμένου καυσίμου, αυτή δεν εντοπίζεται σε έναν επιτόπιο έλεγχο των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών παρά μόνο αν υπάρχει σχετική πληροφορία και δείγμα του καυσίμου αναλυθεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Ενδεικτικά, ένα λίτρο χημικού διαλύτη κοστίζει για τον λαθρέμπορο περίπου… 10 λεπτά, και πωλούνται ως νοθευμένη βενζίνη για περισσότερα από 2 ευρώ!

Τον προηγούμενο Φεβρουάριο, στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, αξιοποιώντας πληροφορία, εντόπισαν βυτιοφόρο που πέρασε τα σύνορα με 40 τόνους χημικών διαλυτών, δήθεν για λογαριασμό εταιρείας… βερνικιών, αυτό κατευθύνθηκε απευθείας σε πρατήριο υγρών καυσίμων της Δυτικής Αττικής.

Τα ίδια στελέχη λαμβάνουν καταγγελίες πολιτών για επεμβάσεις στις αντλίες πρατηρίων καυσίμων που βάζουν “αέρα”. Πολίτης που είχε ντεπόζιτο αυτοκινήτου που εργοστασιακά γέμιζε με 45 λίτρα, αλλά του δόθηκε απόδειξη ότι “φούλαρε” με… 55 λίτρα! Υπάρχουν βενζινάδικα που έχουν εγκαταστήσει ηλεκτρονικά συστήματα στις αντλίες, στα οποία επεμβαίνουν με τηλεκοντρόλ… γκαραζόπορτας, και είτε βάζουν “αέρα”, είτε αναμίξεις νοθευμένων καυσίμων από νόμιμες και παράνομες δεξαμενές.

Ο Κύπριος “μπράβος” και η Greek Mafia
Η διασύνδεση λαθρεμπόρων καυσίμων και ελληνικής μαφίας αναδείχθηκε σε υπόθεση που χειρίστηκαν στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας το 2019.

Ένας 53χρονος Κύπριος “μπράβος”, ο οποίος απασχολούσε τις κυπριακές Αρχές για απόπειρες ανθρωποκτονιών, βομβιστικές επιθέσεις, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ.ά., ήταν ο “κυρίαρχος” δικτύου λαθρεμπορίας καυσίμων με τέσσερις ομάδες στην Ελλάδα, τις οποίες διαχειρίζονταν ηγετικά μέλη της Greek Mafia.

Ο Κύπριος διατηρούσε δύο μεταφορικές εταιρείες με έδρα την πόλη Πάζαρτζικ, σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Συνελήφθη τα τέλη Απριλίου, στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας δυνάμει του εντάλματος των κυπριακών αρχών.

Σε αυτή την υπόθεση κατηγορήθηκαν 70 άτομα, μέλη των τεσσάρων ομάδων, που δραστηριοποιούνταν σε Ασπρόπυργο, Μενίδι και Κορωπί, ενώ 25 ήταν τα πρατήρια υγρών καυσίμων, που φαίνεται να ανήκαν ή να ελέγχονταν από τα μέλη της ελληνικής μαφίας. Η αρχή της έρευνας έγινε όταν βυτιοφόρο του Κύπριου μετέφερε χημικούς διαλύτες προς εταιρεία, στο ΑΦΜ της οποίας φαινόταν ότι δεν υποβάλλονταν φορολογικές δηλώσεις.

Ο “τομέας” του Ασπροπύργου, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήταν υπό τον έλεγχο του “Θείου Τζο”, Γιάννη Σκαφτούρου, ενώ στη συγκεκριμένη υπόθεση εμπλεκόταν στενό συγγενικό του πρόσωπο, και αρκετά ακόμη, που εμπλέκονταν ή είχαν κατηγορηθεί για δραστηριότητες εγκληματικών ομάδων.

Βυτιοφόρα καταχωρισμένα σε εταιρεία του στενού συγγενικού προσώπου του “Θείου Τζο”, βρέθηκαν να φορτώνουν διαλύτες από κρυφές αποθήκες του Ασπροπύργου προκειμένου να τους μεταφέρουν σε πρατήρια ιδιοκτησίας τους. Ο “τομέας” του Μενιδίου, φαίνεται να ήταν υπό τον έλεγχο του επίσης δολοφονημένου Βασίλη Στεφανάκου, που φαίνεται πως πέρα από την τροφοδοσία “μιλημένων” βενζινάδικων, είχε επεκταθεί στην απευθείας μεταφορά χημικών διαλυτών, με βυτιοφόρα ιδιοκτησίας του.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα τα ονόματα συγγενών του δολοφονηθέντος το 2018 στο Χαϊδάρι Βασίλη Στεφανάκου, καθώς και ακόμα ενός ιδιοκτήτη πρατηρίων που κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο καυσίμου στην αρχή της περασμένης δεκαετίας.

Ο λαθρέμπορος της “Νταίζυ”
Η υπόθεση του 2019, ξεκίνησε μετά από πληροφορίες του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου της ΑΑΔΕ έπειτα από κατασχέσεις βυτιοφόρων στα ελληνοβουλγαρικά, και παράλληλες αναφορές ανταγωνιστή, φερόμενου διακινητή νοθευμένων καυσίμων σε βενζινάδικα ιδιοκτησίας του.

Ο “ανταγωνιστής” είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε ομάδα μπράβων υπό τον Μανώλη Καραγιάννη, γνωστό με τα προσωνύμια “Σαμπρέλας”, “Νταίζι”, ή “Καράφλας”, ο οποίος δολοφονήθηκε το καλοκαίρι του 2018 στο Π. Φάληρο. Τον Απρίλιο του 2019, πρατήριο ιδιοκτησίας του “ανταγωνιστή” στα βόρεια προάστια, είχε γίνει στόχος ένοπλης επίθεσης με πολεμικό καλάσνικοφ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δέκα ημέρες πριν την δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου, τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας έκαναν έφοδο σε πρατήριο υγρών καυσίμων του “ανταγωνιστή”, όπου εντοπίστηκαν δύο κρυφές δεξαμενές, περίπου 15.000 λίτρα νοθευμένο καύσιμο και ηλεκτρονικό σύστημα με τηλεχειριστήριο, το οποίο έκανε την εναλλαγή μεταξύ των νόμιμων και παράνομων δεξαμενών που τροφοδοτούσαν τις αντλίες του πρατηρίου καθώς και υπολογιστής, ο οποίος ήταν συνδεδεμένος και παρακολουθούσε τη διακίνηση καυσίμων από τις δυο παράνομες κρυφές υπόγειες δεξαμενές.

Ο “ιδρυτής” των εικονικών εταιρειών
Παραλήπτες των χημικών διαλυτών στην Ελλάδα, εμφανίζονταν εταιρείες-“φαντάσματα” με έδρα την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Ως “ιδρυτής” εμφανιζόταν ένας 50χρονος Έλληνας, ο οποίος το 2021, συνελήφθη στη Ραφήνα, κατηγορούμενος για απόπειρα αρπαγής μιας 13χρονης…

Όταν τα βυτιοφόρα έπεφταν σε έλεγχο των τελωνειακών αρχών, οι οδηγοί έδειχναν πλαστά παραστατικά έγγραφα και τιμολόγια που είχαν κοπεί στο όνομα των εταιρειών-Μαΐου. Τον Νοέμβριο του 2019, μπήκε από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα βυτιοφόρο μεταφέροντας χημικούς διαλύτες με παραλήπτη εταιρεία στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία ήταν ανύπαρκτη και το βυτιοφόρο κατέληξε σε αποθήκη κοντά στη Λεωφόρο Κορωπίου-Μαρκοπούλου. Μερικές ώρες αργότερα από τον ίδιο χώρο μικρότερα βυτιοφόρα φόρτωσαν από την αποθήκη χημικούς διαλύτες προκειμένου να διανείμουν τις ποσότητες στα 25 συνεργαζόμενα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Πηγή: thetoc.gr

Shares