Δευτέρα , 30 Ιανουαρίου 2023

Στο “χορό” των Ρίχτερ η χώρα-Παπαδόπουλος: Μπορεί να δούμε και ισχυρότερο σεισμό

Συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στην Μυτιλήνη – «Κίτρινα» εννέα σπίτια μετά τους ελέγχους – Ήδη υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες για μικροζημιές και κατολισθήσεις, ενώ οι κάτοικοι φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι από τη σεισμική δραστηριότητα .

Τι λέει στο Newsbomb.gr, για την εξέλιξη του φαινομένου στο νησί, ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Την άποψη ότι ακόμα δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως ο σεισμός των 4,8 ρίχτερ που σημειώθηκε στην Μυτιλήνη στις 03:52 τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου ήταν ο κύριος εξέφρασε μιλώντας στο Newsbomb.gr, o καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σημερινός σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ εντάσσεται στην μετασεισμική ακολουθία. «Προσωπικά δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι ο σεισμός των 4,9 ρίχτερ που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο νησί είναι ο κύριος οπότε και η σημερινή ισχυρή δόνηση αποτελεί συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα», ανέφερε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Απαντώντας στην ερώτηση αν το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί στο νησί μπορεί να δώσει και ισχυρότερο σεισμό ο καθηγητής σεισμολογίας είπε: «Ουσιαστικά αυτό το ρήγμα δεν το γνωρίζουμε. Αν και είναι κοντά στο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής πρόκειται για διαφορετικό με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε την δυναμικότητά του».

Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ

Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (10/1) στη Μυτιλήνη, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 5 χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά της Μήθυμνας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 12,4 χιλιόμετρα.

«Κίτρινα» 9 σπίτια, από τα 46 που εμφάνισαν προβλήματα λόγω σεισμού

Την ίδια ώρα εννέα σπίτια στην περιοχή του Μολύβου, σε σύνολο 46 που εμφάνισαν προβλήματα από τον σεισμό της 7ης Ιανουαρίου, χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» δηλαδή τέτοια που χρειάζονται επισκευή, την πρώτη ημέρα των αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια μηχανικών της ΚΤΥΠ και της ΔΑΕΦΚ.

Οι αυτοψίες των κλιμακίων της ΚΤΥΠ και της ΔΑΕΦΚ που βρίσκονται στη Μυτιλήνη από τη Δευτέρα, θα συνεχιστούν σήμερα, σε κτίσματα στα χωριά Λεπέτυμνος, Άργενος και Πελόπη, ενώ παράλληλα δύο συνεργεία των μηχανικών του Δήμου Δυτικής Μυτιλήνης, συνεχίζουν τις δικές τους αυτοψίες σε κτίσματα και σε σχολικά και άλλα δημόσια κτίρια σε όλη την επικράτεια του Δήμου.

Κίνδυνος θάνατος τα κτίρια στη Μυτιλήνη εν καιρώ συνεχών σεισμών

Και ενώ οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται στο νησί, υπάρχουν κτίρια τα οποία αποτελούν κίνδυνο-θάνατο στο νησί.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr υπάρχουν δυο ακίνητα στη γωνία των οδών Ερμού και Πατριάρχου Κυρίλλου στο κέντρο της πόλης στην περιοχή της Μητρόπολης, τα οποία είναι εγκαταλελλημένα από τους ιδιοκτήτες τους και υπό κατάρρευση και έχουν χαρακτηριστεί ετοιμόρροπα από την πολεοδομία του νησιού.

Ωστόσο η διαδικασία της κατεδάφισης δεν προχωρά και το μόνο μέτρο που πήραν ήταν η τοποθέτηση προστατευτικών πλεγμάτων, τα οποία δεν εφαρμόστηκαν ορθά. Εκτός αυτού δεν έχουν γίνει ούτε προστατευτικές εργασίες με αποτέλεσμα καθημερινά να κινδυνεύουν ζωές περαστικών, με τις μνήμες από τον τραγικό θάνατο των δύο παιδιών στη Σάμο να ξυπνάνε.

kyriloy1.jpg
Κτίρια υπό κατάρρευση στη Μυτιλήνη εν καιρώ έντονης σεισμικής δραστηριότηταςstonisi.gr
kyriloy2.jpg
Κτίρια υπό κατάρρευση στη Μυτιλήνη εν καιρώ έντονης σεισμικής δραστηριότητας

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares