Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022

Στο Μπέλφαστ ο Μπόρις Τζόνσον για τον νέο γόρδιο δεσμό στη Βόρεια Ιρλανδία

Ο Μπόρις Τζόνσον θα επισκεφθεί το Μπέλφαστ τη Δευτέρα (16.05.2022). Η Βόρεια Ιρλανδία βρίσκεται σε νέο πολιτικό αδιέξοδο μετά το Brexit.

Με φόντο και τις διαφωνίες για το Πρωτόκολλο που διέπει τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ μετά το Brexit, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον αναμένεται στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, τη Δευτέρα (16.05.2022).

Την επικείμενη επίσκεψη Τζόνσον στο Μπέλφαστ, ανακοίνωσε η ηγέτιδα του «Σιν Φέιν», η Μισέλ Ο’Νιλ. «Μίλησα με τον ίδιο τον Μπόρις Τζόνσον. Θα βρίσκεται εδώ την Δευτέρα (σ.σ. 16.05.2022), σκοπεύω να του πω ευθέως ότι πρέπει να σταματήσει να υποκύπτει στις απαιτήσεις του (ενωτικού, συντηρητικού κόμματος) DUP, είπε η Ο’Νιλ.

Νωρίτερα την Παρασκευή (13.05.2022), το DUP ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μπλοκάρει τη λειτουργία του νέου κοινοβουλίου που προέκυψε από τις πρόσφατες τοπικές εκλογές και δεν στήριξε την εκλογή προέδρου. Το DUP, που ήρθε δεύτερο στις εκλογές πίσω από το «Σιν Φέιν», αρνείται, επίσης, να μοιραστεί την εξουσία με το εθνικιστικό κόμμα, όπως προβλέπεται από την ειρηνευτική συμφωνία του 1998, εφόσον παραμείνουν σε ισχύ οι τελωνειακοί έλεγχοι μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου, όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο του Brexit.

Ο Τζέφρι Ντόναλτσον, ο οποίος είχε ήδη αρνηθεί να προτείνει κάποιο μέλος του κόμματός του για την αντιπροεδρία της τοπικής κυβέρνησης, επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεσή του σε αυτό το Πρωτόκολλο. Η Ο’Νιλ από την πλευρά της, τον κατηγόρησε ότι «κρατάει ομήρους» τους πολίτες.

newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares