Παρασκευή , 19 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Στο 20% οι απώλειες της τουρκικής λίρας φέτος έναντι του δολαρίου

122176340

 

Η τουρκική λίρα επέκτεινε τις απώλειες φέτος έναντι του δολαρίου σε περισσότερο από 20%, αφού η κυβέρνηση δήλωσε απρόθυμη να εγκρίνει αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα για να τιθασεύσει τον ταχύτερο πληθωρισμό από το 1998.

Η λίρα υποχώρησε κατά 0,6% στα 16,6 ανά δολάριο στην Κωνσταντινούπολη. Το νόμισμα έχασε το 44% της αξίας του το 2021, αφού η κεντρική τράπεζα, ενεργώντας με κυβερνητικές εντολές, μείωσε τα επιτόκια για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Διατήρησε το κόστος δανεισμού αμετάβλητο στο 14% φέτος παρά την επιτάχυνση του ετήσιου πληθωρισμού στο 73,5%.

Οι αρχές θα μπορούσαν να είχαν αυξήσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, αλλά επέλεξαν να βάλουν την οικονομική ανάπτυξη πρώτη στην ατζέντα, είπε ο υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι στα μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με αρθρογράφο της Hürriyet.

“Επιλέξαμε να αναπτυχθούμε μαζί με πληθωρισμό. Διαφορετικά, θα μπορούσαμε να είχαμε λάβει πολύ δραστικά μέτρα για τη μείωση του πληθωρισμού. Θα ανεβάζαμε τα επιτόκια. Η παραγωγή θα σταματούσε τότε”, είπε ο Νεμπάτι σε μια παρουσίαση, ανέφερε ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί.

Η Τουρκία έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό στις αναδυόμενες και ανεπτυγμένες αγορές και τα πιο αρνητικά επιτόκια στον κόσμο, όταν αφαιρείται ο ετήσιος πληθωρισμός.

Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι οικονομικές πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης της κυβέρνησης, τις οποίες εφαρμόζει ενόψει των εκλογών μέχρι τον Ιούνιο του 2023, είναι μη βιώσιμες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συστημική οικονομική κρίση.

Ο Νεμπάτι είπε ότι αναμένει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί κάτω από το 50% μέχρι το τέλος του έτους και στο 19,9% μέχρι το τέλος του 2023, ανέφερε η εφημερίδα Milliyet. Νωρίτερα φέτος, προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν σε μονοψήφιο αριθμό μέχρι τις εκλογές.

Ούτε αυξήσεις επιτοκίων ούτε μειώσεις επιτοκίων εξετάζονται βραχυπρόθεσμα, ανέφερε η Milliyet επικαλούμενη τον Νεμπάτι.

“Ο Νεμπάτι επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα πρόωρης αύξησης των επιτοκίων. Απλώς επιβεβαιώνοντας αυτό που όλοι γνωρίζαμε πραγματικά -ο Ερντογάν δεν θα επιβάλει κυρώσεις για αυξήσεις επιτοκίων σε αυτήν την πλευρά των εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι η λίρα θα υποστεί την πίεση της αγοράς”, δήλωσε ο Tim Ash, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.

Πέτρος Κράνιας/capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares