Παρασκευή , 19 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Στο -1% οι ευρωαγορές εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Απώλειες σημειώνουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, με τους επενδυτές να παραμένουν διστακτικοί στις κινήσεις τους καθώς αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην άλλη όχθη του Ατλαντικού σημερα.


Οι αναλυτές φοβούνται ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα κινηθεί πάνω από το θηριώδες 8,6% του Μαΐου, μέτρηση που θα μπορούσε να ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής αυτού του μήνα.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και το ευρώ, το οποίο βρέθηκε σε χαμηλό 20ετίας χθες στην απόλυτη ισοτιμία 1:1 με το δολάριο, και σήμερα κινείται στα ίδια επίπεδα, ενώ από την αρχή του έτους έχει χάσει 12%.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση και οι αγορές εκτιμούν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέο ράλι στο δολάριο.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιδεινώσει τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά περίπου 1% στις 413 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο, τις μετοχές εταιρειών υγειονομικής περίθαλψης και των εξορυκτικών να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX χάνει 1,06% στις 12.770 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,9% λίγο κάτω από τις 6.000 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 διολισθαίνει κατά 1,15% στις 7.120 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται πτωτικά στο -1,33% στις 21.200 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,9% στις 7.940 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, η φινλανδική φαρμακοβιομηχανία Orion προσθέτει 7%, καθώς αύξησε τις προοπτικές της για τη χρήση του έτους μετά την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με τη Merck για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου για τον καρκίνο του προστάτη.

Ο γαλλικός όμιλος ηλεκτρικής ενέργειας EDF ζήτησε την αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών του εν μέσω σχεδίων εθνικοποίησής του. Η γαλλική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να καταβάλλει περισσότερα από 8 δισ. ευρώ για να επαναφέρει τον κολοσσό της ενέργειας υπό πλήρη κρατικό έλεγχο.

Ήπια κέρδη σημειώνουν τα περισσότερα χρηματιστήρια στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να στρέφεται στα στοιχεία για το εμπόριο που ανακοίνωσε η Κίνα και στις αποφάσεις για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τις κεντρικές τράπεζες της Κορέας και τη Νέας Ζηλανδίας.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares