Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Στις ΗΠΑ ο Μακρόν – Στην ατζέντα τα πυρηνικά

Στις ΗΠΑ για επίσημη επίσκεψη ως την Παρασκευή έφτασε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα επισκεφθεί διαδοχικά την πρωτεύουσα Ουάσιγκτον και την Νέα Ορλεάνη, την αμερικανική πόλη που έχτισαν το 1718 οι Γάλλοι.

Τα οικονομικά ζητήματα αλλά και το ουκρανικό αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Επιδίωξη του Εμανουέλ Μακρόν είναι μεταξύ άλλων να αυξήσει τις παραδόσεις εμπλουτισμένου ουρανίου, «κατασκευασμένου στη Γαλλία» σε αμερικανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, αναφέρει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Libération.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αμερικανική κυβέρνηση επεδίωξε να διοργανώσει μία συνάντηση με Γάλλους εμπειρογνώμονες εξειδικευμένους στα θέματα της ατομικής ενέργειας, ενώ επισημαίνεται η εξάρτηση των ΗΠΑ, ως προς τον εμπλουτισμό του ουρανίου, από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η γαλλική Orano. Αναφέρεται επίσης ότι η Γαλλία είναι σήμερα μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που διαθέτει ικανότητες εμπλουτισμού του ουρανίου, οι οποίες, όπως επισημαίνεται, καθιστούν τη χώρα σχεδόν ανεξάρτητη και κυρίαρχη σε αυτόν τον στρατηγικό τομέα.

Κατά την εφημερίδα, είναι βέβαιο ότι η γαλλική Orano βρίσκεται σε καλή θέση για να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε αμερικανική απαίτηση, ενώ για τον Γάλλο πρόεδρο υπογραμμίζεται «πως θα ήταν προφανώς ένδοξο» να εξάγει «γαλλική πυρηνική αριστεία» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Shares