Σάββατο , 22 Ιανουαρίου 2022

Στις ελβετικές Άλπεις, εργαστήριο P4 μετατρέπεται σε “παγκόσμια αποθήκη” κορωνοϊών

Στα πλαίσια συμφωνίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, (ΠΟΥ),  ίδρυμα του ελβετικού στρατού λαμβάνει σταδιακά στελέχη όλων των παθογόνων ιών, οι οποίοι έχουν θεωρητικά τη δυνατότητα να προκαλέσουν μελλοντικές “πανδημίες”… (Στη φωτογραφία άποψη της πόλης Spiez). 

Πίσω από το παχύ, εξαιρετικά αδιαπέραστο και αδιάβροχο γυαλί, ένας άντρας και μια γυναίκα είναι καλυμμένοι από “την κορυφή μέχρι τα νύχια” με λευκές φόρμες, οι οποίες τροφοδοτούνται με οξυγόνο μέσω ενός εξωτερικού σωλήνα. Με χειρουργικές χειρονομίες, οι δύο επιστήμονες χειρίζονται δοκιμαστικούς σωλήνες και τρυβλία (πιάτα) Πέτρι, στρογγυλά και διαφανή.

σ.σ. Το τρυβλίο καλλιέργειας Πέτρι, ή απλά τρυβλίο Πέτρι (ακόμη τρυβλίο Πετρί), είναι ρηχό γυάλινο ή πλαστικό κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιείται από βιολόγους και άλλους βιοεπιστήμονες για την καλλιέργεια μικροοργανισμών. Οφείλει το όνομά του στον Γερμανό μελετητή βακτηρίων Γιούλιους Ρίχαρντ Πέτρι, (Julius Richard Petri), ο οποίος το επινόησε όσο εργαζόταν ως βοηθός του Ρόμπερτ Κοχ, στα έτη μεταξύ του 1877 και του 1879.

Πιάτα petri Φωτογραφίες Αρχείου, Royalty Free Πιάτα petri Εικόνες | Depositphotos®

Πιάτο Πέτρι

Τα βλέμματά τους, ορατά μέσα από το πλεξιγκλάς των καλυμμάτων κεφαλής τους, είναι συγκεντρωμένα. Αντικείμενο της μελέτης τους: ο ιός Marburg, ο οποίος “αμφισβητεί” τον Έμπολα για τον τίτλο του πιο επικίνδυνου παθογόνου στον πλανήτη.  Οι συγκεκριμένοι ιοί προκαλούν αιμορραγικούς πυρετούς, σκοτώνοντας έως και έναν στους δύο μολυσμένους ανθρώπους. 

Η σκηνή είναι συνηθισμένη στο εργαστήριο που ονομάζεται P4, (παθογόνα κατηγορίας 4), στην ήσυχη και ειρηνική πόλη Spiez, στην κεντρική Ελβετία, σε απόσταση περίπου 45 χιλιομέτρων από τη Βέρνη. Ο αστικός οικισμός βρίσκεται στην άκρη αλπικής λίμνης με τιρκουάζ νερά στις ακτές της οποίας οι τουρίστες περνούν νωχελικά τα καλοκαίρια τους. Δε γνωρίζουν όμως ότι στο συγκρότημα κτιρίων, από ακατέργαστο σκυρόδεμα, της δεκαετίας του 1970, που προστατεύονται από συρματοπλέγματα και στρατιώτες των ελβετικών ενόπλων δυνάμεων, “κρύβεται” μέρος της παγκόσμιας απάντησης εναντίον της (σ.σ. διαβόητης) “πανδημίας” της ασθένειας Covid-19.

Bern - Spiez - Bern, Switzerland | AllTrails

H απόσταση από το Spiez στη Βέρνη 

Στις 24 Μαΐου, ο Ελβετός υπουργός Υγείας, Alain Berset και ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, μονογράφησαν συμφωνία, κατά την οποία η Ελβετία θέτει στη διάθεση της διεθνούς κοινότητας το εργαστήριό της Spiez ως BioHub. Διαπιστευμένο από τον ΟΗΕ για ειδικές αποστολές, το εργαστήριο θα φιλοξενήσει τελικά όλους τους κορωνοϊούς και τις παραλλαγές τους. Αλλά όχι μόνο αυτούς…

Ο Ανδρέας Μπούχερ, εκπρόσωπος του ιδρύματος, εξηγεί: “Θα χρησιμεύσουμε ως αποθετήριο αναφοράς για όλα τα παθογόνα (στοιχεία) με πανδημικές δυνατότητες που τα κράτη επιθυμούν να μας στείλουν σε εθελοντική βάση. Η ιδέα είναι ότι από εδώ, μπορούμε στη συνέχεια να κυκλοφορήσουμε τα δείγματα σε άλλα διαπιστευμένα εργαστήρια που τα ζητούν, έτσι ώστε να συγκεντρωθεί η ερευνητική προσπάθεια για την καλύτερη καταπολέμηση των μελλοντικών πανδημιών. ”

Russian 'spies arrested on way to Swiss lab testing Salisbury Novichok samples' – Hornnews24 – Breaking News

Mέρος του συμπλέγματος των κτιρίων του ερευνητικού κέντρου

Σύμφωνα με αρκετούς εμπειρογνώμονες που ερωτήθηκαν, η Ελβετία δεν επιλέχθηκε απαραίτητα λόγω της ουδετερότητάς της, αλλά μάλλον λόγω της ιστορικής εμπειρίας του εργαστηρίου της που είναι υπεύθυνο για την προστασία από ατομικές, βιολογικές και χημικές απειλές και κινδύνους.  Το εργαστήριο ελέγχεται από το Υπουργείο Άμυνας ενώ συνυπολογίστηκε και η εγγύτητά του με τα κεντρικά γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη.

Πηγή: Le Monde

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares