Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Στην Σούδα Μητσοτάκης και Πομπέο – Οι δηλώσεις που θα κρίνουν πολλά για την Ελλάδα….

Στις κοινές δηλώσεις του Μάικ Πομπέο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αμέσως μετά την επίσκεψή τους στη βάση της Σούδας, στρέφεται το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς, αναμένοντας την επιβεβαίωση διά στόματος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών της στήριξης των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα.

Στην ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας, έφτασαν το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο ξεναγούνται και ενημερώνονται από τους διοικητές των δύο βάσεων της αμερικανικής και της ελληνικής και αμέσως μετά θα μεταβούν στη ναυτική βάση στο Μαράθι, στην προβλήτα Κ14. Στη συνέχεια θα ξεναγηθούν σε ελληνική φρεγάτα που βρίσκεται στο ναύσταθμο και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Ακολούθως θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

 

Στην διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης, εκτός από τον Πρωθυπουργό θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή. Από την πλευρά των ΗΠΑ θα συμμετάσχουν ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ και δυο σύμβουλοι του κ. Πομπέο.

 

 

Αμέσως μετά θα γίνουν δηλώσεις, ενώ στις 13.15 ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών με τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του Πρωθυπουργού.

Στις 17.00 θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Στην Αγία Τριάδα και στο ενετικό λιμάνι η σύζυγος του Μάικ Πομπέο, Σούζαν
Τον Μάικ Πομπέο, συνοδεύει στην επίσκεψή του στα Χανιά και η σύζυγος του, Σούζαν. Το πρόγραμμα προβλέπει την ξενάγησή της στη Μονή της Αγίας Τριάδας, από τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και στη συνέχεια γεύμα στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων.

Ο Μάικ Πομπέο με τη σύζυγό του και την πολυμελή αντιπροσωπεία του, κατέφθασαν στα Χανιά χθες βράδυ και μετέβη με μια γιγαντιαία αυτοκινητοπομπή, στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού όπου έτυχε θερμής υποδοχής και μάλιστα δεν παρελειψε να δοκιμάσει κρητικά εδέσματα που του προσφέρθηκαν.

Η σημειολογία της επίσκεψης
Στην κυβέρνηση θεωρούν ούτως ή άλλως πως η σημειολογία της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο, αλλά και όσα διημείφθησαν στη Θεσσαλονίκη, κατά την πρώτη μέρα της παραμονής του σε ελληνικό έδαφος, συνιστούν ένα ισχυρό μήνυμα των ΗΠΑ υπέρ των ελληνικών θέσεων. Το ίδιο και η φιλοξενία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών από τον πρωθυπουργό στην πατρική του κατοικία στα Χανιά.

Κυβερνητικά στελέχη που μίλησαν στο newsit.gr θεωρούν ούτως ή άλλως ότι η επίσκεψη του επικεφαλής του State Department και οι όροι της αναδεικνύουν τη στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία αφήνει πίσω της την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, προς όφελος ασφαλώς της ελληνικής πλευράς. Τα ίδια στελέχη στέκονταν κυρίως στην παραδοχή εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς πως το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά και με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο.

Το τελευταίο αποτυπώθηκε στην Κοινή Δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και σε όσα δήλωσε ο κ. Πομπέο στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Έχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθώντας να το επιτύχουν. Ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα το δει με τον ίδιο τρόπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του State Department.

Αυτό ακριβώς είναι που υποστηρίζει και η Αθήνα, ιδιαίτερα εν όψει της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ – είτε με συμφωνία βάσει του Διεθνούς Δικαίου είτε με προσφυγή στη Χάγη – είναι το μοναδικό ζήτημα που θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων. Αποκλείει έτσι εξαρχής την όποια συζήτηση περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, όπως φαίνεται να θέλει να επιτύχει η Άγκυρα.

flashnews.gr,zarpanews.gr,newsit.gr

 

Shares