Τετάρτη , 7 Δεκεμβρίου 2022

Στην Ολλανδία οι υδρογονάνθρακες είναι “πράσινοι” μόνο στην Ελλάδα δεν κάνουμε εξορύξεις

Το κοίτασμα φυσικού αερίου του Groningen στην Ολλανδία έχει περίπου 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εξαγώγιμου αερίου σε αποθέματα

Ο καθηγητής της Κολούμπια απομάκρυνε τον αέρα αφού κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι σαμποτάρουν τον αγωγό Nord Stream στο Bloomberg TV (βίντεο)
Το κοίτασμα φυσικού αερίου του Groningen στην Ολλανδία είναι τεράστιο. Είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα από τα 10 μεγαλύτερα στον κόσμο. Τα διαθέσιμα αποθέματά της, περίπου 450 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ισοδυναμούν με όλες τις ανάγκες της ΕΕ για ένα έτος.

Είναι ακριβώς το είδος του πολύτιμου (αν και μη ανανεώσιμου) οικονομικού πόρου που κανονικά θα ήταν μπροστά και στο επίκεντρο σε μια ενεργειακή κρίση όπως αυτή που πλήττει την περιοχή σήμερα. Κάθε μόριο φυσικού αερίου μετράει τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να κόψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία – πηγή περίπου 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της ΕΕ – κυνηγώντας νέους προμηθευτές, επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιορίζοντας τη ζήτηση και στύβοντας τις υπάρχουσες πηγές.

Όμως, αντί να είναι ένα ισχυρό όπλο στη μάχη των Ευρωπαίων ενάντια στην ενεργειακή κρίση, το πεδίο οδεύει προς το κλείσιμο και η Ολλανδία αρνείται να αυξήσει την προσφορά, παρόλο που αναγνωρίζει ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για ίσως τον πιο σκληρό χειμώνα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μα γιατί? Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι οι γεωτρήσεις έχουν οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενους σεισμούς και οι Ολλανδοί αξιωματούχοι φοβούνται την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής.

Το Γκρόνινγκεν είναι η ραχοκοκαλιά των προμηθειών φυσικού αερίου της Ευρώπης από το 1963. Ακόμη και μετά από μισό αιώνα, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εξαγώγιμου φυσικού αερίου σε αποθέματα αξίας περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει περιθώριο να αυξηθεί η ποσότητα που αντλείται κατά 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα, σύμφωνα με τη Shell, μία από τις δύο εταιρείες ενέργειας που έχουν αναλάβει τη διαχείρισή της.

Η Ρωσία, η οποία αντιπροσώπευε περίπου το ένα τρίτο των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, διέκοψε τις προμήθειες ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της. Και οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τον αγωγό Nord Stream έχουν ουσιαστικά εδραιώσει το μειωμένο επίπεδο ροών προς τη Γερμανία. Η επιπλέον ροή που η Shell εκτιμά ότι θα μπορούσε να τεθεί στο δίκτυο σχεδόν αμέσως θα ήταν υπεραρκετή για να αντικαταστήσει τα 46 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που εισήγαγε η Γερμανία από τη Ρωσία πέρυσι.

Τι λένε οι κάτοικοι της περιοχής;

Οι κάτοικοι της περιοχής τονίζουν ότι η ήπειρος θα πρέπει να αναζητήσει άλλες πηγές, καθώς φοβούνται μια πιθανή καταστροφή. Ο Vilnur Hollaar, 50 ετών, που ζει στην περιοχή για σχεδόν δύο δεκαετίες, επικρίνει τις αρχές για χρόνια που αγνοούν τις ανησυχίες των κατοίκων. «Όταν αγόρασα αυτό το σπίτι το 2004, ήταν ένα παλάτι», λέει στο Bloomberg για την κατοικία του του 1926, η οποία διαθέτει βιτρό και λεπτομερή λιθοδομή. Αλλά όπως χιλιάδες άλλα σπίτια έχει καταστραφεί από τους σεισμούς. Είναι γεμάτο ρωγμές και η πρόσοψή του γκρεμίζεται. «Έχει μετατραπεί σε ερείπιο», λέει.

Από το 1986, εκατοντάδες σεισμοί έχουν καταγραφεί γύρω από το πεδίο του Groningen. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά είναι τόσο μικρά που δεν γίνονται αντιληπτά. Εξαίρεση αποτέλεσε ένας σεισμός 3,6 Ρίχτερ το 2012 που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια. Το 2014 η ολλανδική κυβέρνηση επέβαλε σοβαρούς περιορισμούς στην παραγωγή, προκαλώντας μείωση της προσφοράς από 54 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2013 σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος.

Από τα περίπου 327.000 σπίτια στην περιοχή, τουλάχιστον 127.000 έχουν υποστεί κάποια μορφή ζημιάς από τους σεισμούς. Περισσότερα από 3.300 κτίρια κατεδαφίστηκαν επειδή κρίθηκαν ακατάλληλα.

Πηγή: en.protothema.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares