Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Στην κόψη του ξυραφιού! Άσκηση Zapad-2021: Οι Αμερικανοί τα έχουν «πάρει» με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ – Μόνο δικά μας αεροσκάφη πετούν

Ρωσία και Λευκορωσία άρχισαν επίσημα ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια, κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών και στη Βαλτική Θάλασσα, διάρκειας μιας εβδομάδας, τα οποία προκαλούν ανησυχία σε μερικές χώρες του ΝΑΤΟ.

Ρωσία και Λευκορωσία πραγματοποιούν, παρουσία 200.000 στρατιωτών τους, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα πολωνικά σύνορα έως τις 16 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας πανικό στην Δύση.

Η κλίμακα της άσκησης φαίνεται να έχει τρομάξει τα κράτη της Βαλτικής, την Ουκρανία και την Πολωνία. Ομόφωνα δήλωσαν ότι αυτές οι ασκήσεις, είναι ένα βήμα προετοιμασίας για την εισβολή στο έδαφός τους. Υπάρχουν επίσης μηνύματα σχετικά με την προσδοκία προκλήσεων. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κάλεσε ακόμη και τη Ρωσία να «συμπεριφερθεί με προβλέψιμο τρόπο» σε σχέση με τις ασκήσεις. Ξεχωριστά, σημείωσε ότι η Ρωσία δεν κάλεσε Δυτικούς παρατηρητές σε αυτές τις ασκήσεις.

Όπως και σε προηγούμενες κοινές ασκήσεις, οι σύμμαχοι θα αντιμετωπίσουν έναν κοινό εχθρό, θα χρησιμοποιήσουν την ίδια υποδομή και θα επιχειρήσουν υπό ενιαία διοίκηση. Οι δυτικές χώρες έχουν επιστήσει την προσοχή και κατηγορούν τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ότι προετοιμάζονται για επίθεση. Αλλά οι διοργανωτές διαβεβαιώνουν: η West-2021 είναι μια καθαρά αμυντική εκδήλωση.

Παρατηρείται όμως μια αναντιστοιχία χρήσης πολεμικών αεροσκαφών εκ μέρους του ΝΑΤΟ, καθώς από την αρχή των στρατιωτικών ασκήσεων Ρωσίας-Λευκορωσίας “West-2021”, μόνο αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις παρατήρησης κοντά στο Καλίνινγκραντ. Ο συγγραφέας του αμερικανικού περιοδικού Washington Examiner, Tom Rogan, είναι εξοργισμένος που η Αμερική δεν έχει την αρωγή από τις Πολεμικές Αεροπορίες της Γαλλίας, της Δανίας, της Γερμανίας και του Βελγίου. Προειδοποίησε ότι μια μέρα οι ΗΠΑ θα αφήσουν την Ευρώπη μόνη με τη Ρωσία όπως αναφέρεται από την “EurasiaDaily”.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις ξεκίνησαν στις 10 Σεπτεμβρίου. Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά, τις ενέργειες του ρωσικού βόρειου στόλου και τους σχηματισμούς επιθετικών υποβρυχίων και πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων.

«Η άσκηση Zapad-2021, μεταξύ άλλων, χρησιμεύει ως απόδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο, στην εξασφάλιση της άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ», είπε ο παρατηρητής.

Ως επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι μόνο αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη, παρακολουθούν τις ενέργειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο Καλίνινγκραντ.

Εξετάζοντας το ζήτημα, ο Ρόγκαν σημείωσε ότι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ – Νορβηγία, Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία – παρέχουν μικρή βοήθεια στις ΗΠΑ, ενώ οι αεροπορικές δυνάμεις της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου παραμένουν στο περιθώριο, χωρίς να επιδιώκουν τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων κοντά στην περιοχή του Καλίνινγκραντ.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος κάλεσε την Ευρώπη, να επενδύσει περισσότερο στις επιχειρησιακές της δυνατότητες και να υποστηρίξει το ΝΑΤΟ.

«Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν κάνουν τίποτα, τότε αργά ή γρήγορα ο Αμερικανός Πρόεδρος θα δώσει προσοχή στον εντυπωσιακό αριθμό αμερικανικών αεροπλάνων που υπερασπίζονται τον ευρωπαϊκό χώρο και θα αποφασίσει, ότι αξιόπιστοι σύμμαχοι, δεν θα καταχραστούν τη διάθεσή του να διακινδυνεύσει για να αποφύγουν οι ίδιοι τον κίνδυνο, “συνόψισε ο Ρόγκαν.

Δυτική αντίδραση

Οι μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στα δυτικά σύνορα των κρατών της Ένωσης, προκάλεσαν αναμενόμενα μια αναταραχή στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρ Ρίνκεβιτς, δήλωσε ευθέως, ότι η κοινή άσκηση Ρωσίας – Λεοκορωσίας θα μπορούσε να προκαλέσει ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ρωσικών και Λευκορωσικών στρατευμάτων και μονάδων του ΝΑΤΟ.

“Όταν έχεις μια κρίση στα σύνορα, όταν έχεις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όταν αυξάνεις την παρουσία στρατευμάτων από την πλευρά μας (Λιθουανίας, Εσθονίας και Πολωνίας), τότε όλα αυτά, φυσικά, αυξάνουν την πιθανότητα επεισοδίων”, δήλωσε ο διπλωμάτης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προχώρησε ακόμη περισσότερο. Σε συνέντευξή του στο AFP, το AP και το Reuters τον Ιούλιο, είπε ότι «οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν την κατάληψη του Κιέβου, της Οδησσού και του Χάρκοβο». Είπε ότι «η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει τη στρατιωτική της δύναμη στα σύνορα της Ουκρανίας και ότι τον Σεπτέμβριο αναμένονται προκλήσεις».

Ούτε οι Πολωνοί υστερούν σε σχέση με τους γείτονές τους. Ο Πολωνός υπουργός Εθνικής Άμυνας Mariusz Blaszczak, σχολιάζοντας τις προετοιμασίες για την άσκηση “West-2021”, υπολόγισε ότι η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 300 χιλιάδες στρατιώτες για να αντιμετωπίσει τη “ρωσική επιθετικότητα”. Ο Blaszczak, ωστόσο, δέχθηκε αμέσως επικρίσεις από τοπικούς εμπειρογνώμονες, επισημαίνοντας ότι τέτοια μέτρα θα απαιτούσαν τεράστιες δαπάνες και ότι η εκπαίδευση ενός τέτοιου αριθμού στρατιωτών και αξιωματικών θα έπαιρνε χρόνια.

Μια κίνηση στρατευμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι μία από τις μεγαλύτερες τέτοιες μεταφορές από τη βορειοδυτική στην νοτιοανατολική Πολωνία. Περιλαμβάνει 4.000 στρατιώτες και 1.000 οχήματα. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, με προορισμό την περιοχή Nowa Dęba όπου θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις.

Οι ειδικοί προτείνουν ότι η Συμμαχία, μπορεί να χρησιμοποιήσει την αεροπορία για να χρησιμοποιήσει μέσα ηλεκτρονικού πολέμου, εναντίον ανεπτυγμένων ρωσικών και Λευκορωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων. Επισήμως, δεν αναφέρθηκαν πληροφορίες, σχετικά με την παρουσία μαχητικών του ΝΑΤΟ, κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας. Ωστόσο, οι πηγές αναφέρουν ότι μόνο αμερικανικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, πραγματοποίησαν προσομοιωμένη επίθεση στις θέσεις του ρωσικού και του λευκορωσικού στρατού και αυτό, έχει φέρει στα όριά τους τις Αμερικανικές δυνάμεις.

 

Ιωάννης Χάρχαρης/pentapostagma.gr

Shares