Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Στην Αίγυπτο o Μητσοτάκης για την τριμερή Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου….

Η χρονική συγκυρία της τριμερούς Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, η οποία συμπίπτει με τις ακροβασίες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αναβαθμίζει τη σημερινή συνάντηση των τριών ηγετών στο Κάιρο. Το στίγμα έδωσε, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram, πριν ακόμη αναχωρήσει από την Αθήνα.


«Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, συνοδεύοντας τις προκλητικές ενέργειες με μια ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική. Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν την τελευταία και πιο προκλητική τουρκική κίνηση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά από την ολοκλήρωση της επίσκεψης Πομπέο στην Αθήνα και τις (νέες) δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ότι θα πρέπει να γίνει στην κυπριακή ΑΟΖ ό,τι ορίζει το Διεθνές Δίκαιο.

Οι τουρκικές προκλήσεις, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη Συρία, μετατρέπονται έτσι μοιραία στο βασικό θέμα συζήτησης στην τριμερή του Καΐρου. Αντικείμενο της συνάντησης, εξάλλου, είναι η ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών με έμφαση στη σύσταση του East Mediterranean Gas Forum (EMGF) και η εκκρεμής χάραξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ενώ ένα ακόμη κομμάτι του παζλ αποτελούν οι κακές σχέσεις που διατηρεί η Αίγυπτος με την Τουρκία.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Ότι στο κείμενο συμπερασμάτων της τριμερούς και στις δηλώσεις των ηγετών κυρίαρχο θέμα θα είναι η καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Θα τονιστεί συγκεκριμένα η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας και μάλιστα ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της ΝΑ Μεσογείου, αφού και η Αθήνα στέλνει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι η τριμερής είναι ανοιχτή ακόμη και για την Τουρκία, αρκεί να πληρούνται αυτοί οι όροι.

Αναφορά θα γίνεται, επίσης, στο Κυπριακό και την προσήλωση στη λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση τη μη διατήρηση των στρατευμάτων κατοχής στο νησί.

Στο πλαίσιο της τριμερούς θα υπογραφούν και εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες, ενώ αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, όπως η κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη, τη Μέση Ανατολή γενικότερα και το μεταναστευτικό.

Τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του θα συνοδεύει ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος θ’ αφιχθεί στην Αίγυπτο απευθείας από τη Λευκωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του και τον πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη ως απεσταλμένος του κ. Μητσοτάκη και φρόντισε να ξεκαθαρίσει στις δηλώσεις του ότι η Κύπρος «δεν θα είναι μόνη της απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις».

Από τις συναντήσεις προκύπτει, άλλωστε, ότι θα υπάρξει συντονισμός Αθήνας – Λευκωσίας για να μπουν στην ατζέντα οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ τόσο στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα όσο και στη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Οκτωβρίου, εφόσον αυτό χρειαστεί, με τον κ. Δένδια να δηλώνει ότι η τουρκική προκλητικότητα «είναι ένα θέμα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της».

 

newsit.gr

Shares