Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Στην Αθήνα φαντασιώνονται «κυρώσεις» της ΕΕ στην Τουρκία και η Volkswagen ανοίγει καινούριο εργοστάσιο στην Σμύρνη…

Στην Αθήνα ελπίζουν σε «επιμορφωτικές» κυρώσεις κατά της Τουρκίας από ΕΕ και ΗΠΑ αλλά προφανώς δεν έχουν κατανοήσει ότι οι «business» είναι πάντα πολύ πιο σημαντικές από ένα κράτος το οποίο βγαίνει συνεχώς «παραπονούμενο» με την ελπίδα πως κάποιοι άλλοι θα βγάλουν το «φίδι» από την «τρύπα».Στην προκειμένη περίπτωση στην Αθήνα προσδοκούν ότι η Τουρκία θα… φοβηθεί την ΕΕ και θα αποχωρήσουν τα πλωτά της γεωτρύπανα από την κυπριακή ΑΟΖ, όμως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί καθώς  η γερμανική Volkswagen ανοίγει καινούριο εργοστάσιο στην Σμύρνη!

Για όσους ξέρουν κάποιες εταιρείες είναι «larger than life» όπως λένε και οι Αμερικανοί και εκπροσωπούν το ίδιο το κράτος από το οποίο προέρχονται.

Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση της Volkswagen.

Έτσι λοπόν ο όμιλος Volkswagen θα κατασκευάσει εργοστάσιο συναρμολόγησης πολλών μοντέλων της από διάφορες μάρκες του ομίλου στην Τουρκία όπως αναφέρει το Reuters και ήδη το εποπτικό συμβούλιο της VW επέλεξε μια τοποθεσία για το εργοστάσιο κοντά στη Σμύρνη αντί μιας περιοχής στη Βουλγαρία για την οποία υπήρχαν σκέψεις στην αρχή να επιλεχθεί για την κατασκευή των αυτοκινήτων Skoda.

Είναι σαφές ότι από πίσω κρύβεται πολιτική εντολή. Το εργοστάσιο θα κατασκευάσει αυτοκίνητα της VW, της Skoda και της Seat. Παράλληλα θα ενισχύσει της δυνατότητες παραγωγής λόγω των περιορισμών της παραγωγικής ικανότητας στα εργοστάσια της Skoda στην Τσεχία.

Το Εμιράτο του Κατάρ,οποίο κατέχει το 17% της VW και πίεσε να κατασκευαστεί το εργοστάσιο στην Τουρκία κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου καθώς το Εμιράτο αποτελεί ίσως τον πιο πολύτιμο σύμμαχο της Άγκυρας σε μια εποχή κατά την οποία η Τουρκία δυσκολεύεται να βρει φίλους, αλλά όπως αποδεικνύεται στο τέλος όλοι δείχνουν να την έχουν ανάγκη.

Ένας εκπρόσωπος του εποπτικού συμβουλίου της Volkswagen δήλωσε στο Reuters ότι τα σχέδια για την εγκατάσταση ενός εργοστασίου στην Τουρκία δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί αλλά ενισχύεται αυτή η προοπτική.

Το εργοστάσιο θα λειτουργήσει το 2022 ή το 2023 και θα έχει ετήσια δυναμικότητα παραγωγής μέχρι 350.000 μονάδες. Θα παράγονται τα SUV Skoda Karoq και Seat Ateca.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Skoda, Bernhard Maier, δήλωσε τον Μάρτιο ότι η μάρκα θα μπορούσε να πουλήσει 100.000 περισσότερα αυτοκίνητα πέρυσι, αν ήταν εφικτή η  κατασκευή τους όπως αναφέρει το newsauto.gr

Εν τω μεταξύ η Ελλάδα βρίσκεται καν στα σχέδια των αυτοκινητοβιομηχανιών παρά το γεγονός ότι διαθέτει εξαιρετική γεωγραφική θέση και ανήκει στην ΕΕ.

Όπως βλέπετε τόσο μας υπολογίζουν στην ΕΕ που προτιμούν να επενδύουν σε μια χώρα στην οποία θα επιβάλλουν υποτίθεται… κυρώσεις.

Είναι εύκολο λοιπόν να κατανοήσει κάποιος τι υποστήριξη μπορεί να περιμένει η Ελλάδα σε περίπτωση «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία.

Shares