Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Στη Θεσσαλονίκη η κηδεία του Βασίλη Παπαζάχο

Το τελευταίο αντίο θα πει αύριο Σάββατο (12.11.2022) στον σπουδαίο σεισμολόγο Βασίλη Παπαζάχο, που πέθανε σε ηλικία 92 ετών, η πανεπιστημιακή κοινότητα και η πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η εξόδιος ακολουθία για τον κορυφαίο σεισμολόγο, Βασίλη Παπαζάχο θα τελεστεί στη 1:30 το μεσημέρι του Σαββάτου (12.11.2022) στον Καθεδρικό Ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η σορός του θα μεταφερθεί στη γενέτειρά του, το Σμόκοβο Καρδίτσας, όπου θα πραγματοποιηθεί η ταφή σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Βασίλης Παπαζάχος: Η σχέση του με τη Θεσσαλονίκη
Ο Βασίλης Παπαζάχος ανέδειξε τα ανά την ελληνική επικράτεια σεισμικά ρήγματα. Το όνομά του έχει συνδεθεί στενά, ωστόσο, με τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της με τον μεγάλο σεισμό των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με 48 νεκρούς, το 1978.

«Ο Βασίλειος Παπαζάχος υπηρέτησε με ήθος, συνέπεια και αφοσίωση την επιστήμη του και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών και προστίθεται: «Ως επιστήμονας και πανεπιστημιακός δάσκαλος, αφήνει ως παρακαταθήκη τόσο το υψηλοτάτου επιπέδου επιστημονικό του έργο όσο και τους μαθητές και συνεχιστές του».

Στον φονικό σεισμό της Θεσσαλονίκης στις 22 Ιουνίου 1978 (βίντεο πάνω) απάντησε αρνητικά για το εάν πρέπει να δώσει εντολής εκκένωσης της πόλης ενόψει φημολογούμενου μεγαλύτερου και πιθανότατα πιο καταστρεπτικού σεισμού.

Μάλιστα, ουδέποτε εγκατέλειψε το διαμέρισμά του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε τη συμπρωτεύουσα.

 

πηγή:  newsit.gr

Shares