Τρίτη , 19 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: Και το Μαρόκο μποϊκοτάρει όλα τα τουρκικά προϊόντα…

Mετά την αύξηση του φόρου στα εισαγόμενα τουρκικά προϊόντα κατά 90%, το Μαρόκο φαίνεται να προσχωρεί στη μίνι συμμαχία που έχουν συστήσει η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, σε ένα de-facto μποϊκοτάζ προϊόντων που κατασκευάζονται στην Τουρκία εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων και περίπου δύο εβδομάδες αφότου ανακοινώθηκε πως η Σαουδική Αραβία εξανάγκασε επιχειρηματίες να κόψουν κάθε δεσμό με την Τουρκία.

Οι Τούρκοι εξαγωγείς αντιμετώπισαν δυσκολίες στις αγορές της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων, καθώς αυτές οι χώρες τηρούν μια ανεπίσημη πολιτική μη εισαγωγής ως προς τα τουρκικά προϊόντα, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Αυτές οι δυσκολίες έχουν εξαπλωθεί στη Βόρεια Αφρική, η οποία συνήθως αποτελεί σημαντική αγορά στους Τούρκους εξαγωγείς. Το 2019, η Αλγερία εισήγαγε 1,86 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικά αγαθά, ενώ το Μαρόκο εισήγαγε 2,24 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Συνέλευσης Εξαγωγέων (TİM).

Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, η Τουρκία αντιμετώπισε προβλήματα στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και ειδικότερα στο Μαρόκο, μετά από υπερβολικές φορολογικές αυξήσεις, ανέφερε το Reuters.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση του φόρου του Μαρόκου προβλέπεται να εφαρμοστεί για τα επόμενα πέντε χρόνια. Πηγές από το Υπουργείο Εμπορίου του Μαρόκου δείχνουν ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την αποτροπή του αθέμιτου ανταγωνισμού από Τούρκους παραγωγούς κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που κυριαρχούν στην τοπική αγορά.

“Υπήρχε πάντα μια δύσκολη κατάσταση με το Μαρόκο. Επιβάλλει υψηλούς δασμούς, ιδίως στα σημεία ελέγχου των δασμών, προκειμένου να ενισχύσει περισσότερο την εγχώρια παραγωγή. Αλλά το γεγονός ότι το Μαρόκο περιλαμβάνεται πλέον στην εξίσωση με τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο έχει κάνει τη στάση του απέναντί ​​μας λίγο πιο δύσκολη, έχει γίνει πιο σκληρή από πριν”, δήλωσε ο Γκιγασετίν Εγιούπκοτζα, πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών του Λαλελί (LASİAD).

Όπως γίνεται αντιληπτό όλες πια οι χώρες (πλην δυστυχώς της Ελλάδας) μπαίνουν στη λογική του μποικοτάζ των τουρκικών προιόντων. Όπως ακριβώς προτείνει κι ο Κ.Βελόπουλος εδώ και πάρα πολύ καιρό.

«Κανένα προϊόν με barcode 868 και 869 στα ελληνικά ράφια. Κλείσιμο συνόρων και απαγόρευση διέλευσης από και προς την Τουρκία»,  έλεγε στη Βουλή με αφορμή την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

ΔΤ: Εμπάργκο τώρα στα Τούρκικα προϊόντα!

Η είδηση ότι και το Μαρόκο επέβαλε αυστηρό εμπάργκο στα τούρκικα προϊόντα, αποδεικνύει ότι η πρόταση της Ελληνικής Λύσης για ολικό μποϊκοτάζ σε Τούρκικα προϊόντα, υπηρεσίες και διελεύσεις, είναι εθνικά επιβεβλημένη, αποτελεσματική και απολύτως εφαρμόσιμη.

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares