Δευτέρα , 15 Αυγούστου 2022

ΣτΕ:Νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα για σύσταση νέου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας-Τι διευκρινίσεις ζητά

Οι υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΟΑΣΠ, είναι μεταξύ των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στο νεοσύστατο υπουργείο.

Νόμιμο κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την σύσταση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας πάντως κάποιες διευκρινίσεις.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που προβλέπει την σύσταση του νέου υπουργείου και την μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων.

Αν και κρίθηκε νόμιμο, οι σύμβουλοι Επικράτειας στην γνωμοδότησή τους επισημαίνουν ότι στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «χάριν μείζονος σαφήνειας» πρέπει να προσδιοριστούν ειδικότερα οι μεταφερόμενες στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αρμοδιότητες της επιτροπείας και εκπροσώπησης των ασυνόδευτων και χωρισμένων ανηλίκων, με παραπομπή στις σχετικές νομοθετικές προβλέψεις».

Οι αρμοδιότητες

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο νεοσύστατο υπουργείο μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, με την ίδια μισθολογική κατάσταση και σχέση εργασίας, οι ακόλουθες υπηρεσίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

  • Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,
  • Το Πυροσβεστικό Σώμα και
  • Το σύνολο των επιχειρησιακών και διοικητικών δομών και λειτουργιών της Πολιτικής Προστασίας (μέρη Α΄ έως Γ΄ του νόμου 4662/2020).

Παράλληλα, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μεταφέρεται, μεταξύ των άλλων, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η αρμοδιότητα της παρακολούθησης των Ευρωπαϊκών θεμάτων και των πολιτικών ως προς την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Ακόμη, από το υπουργείο Υποδομών η εποπτεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας μεταφέρεται στο νεοσύστατο υπουργείο, ενώ στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας η αρμοδιότητα της επιτροπείας και της εκπροσώπησης των ασυνόδευτων και χωρισμένων ανηλίκων, αρμοδιότητα η οποία θα ασκείται από την Μονάδα Θεσμικής Προστασίας (άρθρο 43 ΠΔ 106/2020).

in.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares