Πέμπτη , 3 Δεκεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τουρκία: Οι κυρώσεις για τους S-400 παραμένουν στο τραπέζι

Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τουρκία: Οι κυρώσεις για τους S-400 παραμένουν στο τραπέζι

Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: H αγορά των S-400 παραμένει μεγάλο εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις και στο ΝΑΤΟ ενώ δημιουργεί τον κίνδυνο για πιθανές κυρώσεις.

Την έντονη αντίθεση των ΗΠΑ στην ενδεχόμενη ενεργοποίηση των S-400 εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο θέμα συνεχίζει να επιβαρύνει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και το ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας ότι οι κυρώσεις δυνάμει του CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) παραμένουν στο τραπέζι.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τουρκία: Οι κυρώσεις για τους S-400 παραμένουν στο τραπέζι

«Είμαστε ενήμεροι για τις πληροφορίες (περί μεταφοράς τμήματος της συστοιχίας των S-400 στην Σινώπη στην Μαύρη Θάλασσα για να γίνουν οι πρώτες δοκιμές την επόμενη εβδομάδα). Συνεχίζουμε να διαφωνούμε πολύ έντονα με την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία και είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι από τις πληροφορίες ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για να θέσει τους S-400 σε λειτουργία.

Η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, ως απάντηση στην αγορά των S-400, σηματοδότησε την σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει αυτό το θέμα. Εξακολουθούμε να τονίζουμε στα ανώτατα δυνατά επίπεδα ότι η αγορά των S-400 παραμένει μεγάλο εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις και στο ΝΑΤΟ ενώ δημιουργεί τον κίνδυνο για πιθανές κυρώσεις λόγω του νόμου CAATSA. Είμαστε βέβαιοι ότι ο πρόεδρος (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του αντιλαμβάνονται τη θέση μας», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Bloomberg: Έτοιμη να δοκιμάσει τους S-400 η Τουρκία

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, την επομένη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμές των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, οι τουρκικές αρχές έστειλαν χθες ένα τμήμα της συστοιχίας των S-400 στην πόλη Σινώπη, στη Μαύρη Θάλασσα. Μάλιστα, πηγή, την οποία επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο, διαβεβαίωσε ότι η γειτονική χώρα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια πρώτη δοκιμή εντός της επόμενης εβδομάδας.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει ενεργοποίηση των μπαταριών του συστήματος, αλλά δοκιμή του εξοπλισμού, ενώ θα διαπιστωθεί και η ετοιμότητα του προσωπικού, το οποίο θα αναλάβει τη λειτουργία των S-400.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι η Τουρκία έχει ήδη εκδώσει NOTAM, διάρκειας 10 ημερών, για τον εναέριο χώρο της Σινώπης. Για τη δοκιμή των S-400 αναμένεται να χρησιμοποιηθούν 10 βρετανικά drones, τα οποία θα λειτουργήσουν εν είδει εχθρικού στόχου.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares