Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

State Department: «Αν πάρετε τους S-400 θα υποστείτε σοβαρές συνέπειες» – Άγκυρα: «Θα τους πάρουμε»…

«Θα υπάρξουν πολύ πραγματικές και πολύ αρνητικές συνέπειες» αν αποκτηθεί το ρωσικό σύστημα S-400 από την Τουρκία προειδοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Άγκυρα αλλά πλέον μένει να φανεί σε 15 ημέρες εάν οι Αμερικανοί εννοούν τις απειλές τους ή βρίσκονται σε δυσχερή θέση και πρέπει να δείχνουν ότι φωνάζουν.Η εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους, έστειλε για μια ακόμα φορά το μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να κάνει πράξη τις οικονομικές κυρώσεις, αλλά και την αναβολή της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 που έχει προαναγγείλει.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά της Τουρκίας για το θέμα των S-400, η Μόργκαν Ορτέιγκους απάντησε ότι η θέση των ΗΠΑ παραμένει «συνεπής», και εκτίμησε ότι η ενδεχόμενη απόκτηση του ρωσικού συστήματος θα έχει σοβαρές συνέπειες στις αμυντικές σχέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την Τουρκία.

«Είμαστε προφανώς πρόθυμοι να συνεργαστούμε μαζί τους και έχουμε συνεχίσει να ασχολούμαστε με το θέμα μας – όσον αφορά τις ανησυχίες μας για την απόκτηση αυτή (S-400), αλλά θα υπάρξουν πολύ πραγματικές και πολύ αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο και νομίζω ότι ο υπουργός (Εξωτερικών) το είχε εκφράσει πολύ νωρίς. Επομένως, δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο από αυτό που είπε και συνεχίζει να λέει ο υπουργός», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση της Άγκυρας ήταν άμεση:

Μια ομάδα προσωπικού του τουρκικού Στρατού έφτασε στη Ρωσία για να εκπαιδευτεί στον χειρισμό των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, δήλωσε την Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας του Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

«Μια ομάδα στρατιωτικών μας έχει σταλεί στη Ρωσία για να μάθει τον χειρισμό των S-400 και έχει ήδη ξεκινήσει την εκπαίδευσή του», δήλωσε ο Ακάρ, όπως μετέδωσε ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός NTV.

Οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση σε ότι αφορά την Τουρκία καθώς αποτελούσε πάντα μαζί με την Σαουδική Αραβία τους θεμέλιους λίθους στην αμερικανική γεωπολιτική και για αυτό το λόγο άλλωστε η Ουάσινγκτον τους συγχωρούσε κυριολεκτικά τα πάντα.

Τώρα όμως η Τουρκία τάσσεται υπέρ του μεγαλύτερου πλανητικού αντιπάλου των ΗΠΑ, την Ρωσία, έχοντας στρατηγικές συμφωνίες μαζί του.

Παρόλα αυτά το ενδεχόμενο απώλειας των Στενών και της απρόσκοπτης καθόδου της Ρωσίας στα νερά της Μεσογείου, φοβίζει τόσο πολύ τις ΗΠΑ που δεν θέλουν να έρθουν σε ολοκληρωτική ρήξη με την Άγκυρα.

Το γόητρό τους όμως θα πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Πάντως προς ώρας στο μισό κατεβάζει τους δασμούς σε 22 αμερικανικά προϊόντα η Άγκυρα σε απάντηση αντίστοιχης μείωσης των δασμών από την πλευρά της Ουάσιγκτον πριν λίγες ημέρες.

Η Άγκυρα αποφάσισε να ανταποκριθεί στη μείωση των δασμών στον χάλυβα από 50% σε 25% στην οποία προχώρησε η Ουάσιγκτον.

Έτσι, όπως έκανε γνωστό ο Τούρκος Υπουργός Εμπορίου, αποφασίστηκε να μειωθούν οι δασμοί σε 22 αγαθά από τις ΗΠΑ.

«Στις 17 Μαΐου η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να μειώσει από 50% σε 25% τους τελωνειακούς δασμούς για τα τουρκικά προϊόντα σιδήρου και χάλυβα. Σε ανταπόδοση αποφασίσαμε να μειώσουμε κατά το ήμισυ τους πρόσθετους δασμούς που επιβλήθηκαν σε 22 προϊόντα από τις ΗΠΑ. Με αυτή την απόφαση οι δασμοί που θα εισπραχθούν από τα προαναφερόμενα προϊόντα των ΗΠΑ θα μειωθούν από 521,2 εκατομμύρια δολάρια σε 260,6 εκατομμύρια δολάρια Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εξάλειψη όλων των εμποδίων στο διμερές εμπόριο μας και την επίτευξη του στόχου των Προέδρων μας για όγκο συναλλαγών ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων»,ανέφερε ο υπουργός.

Αυτά δείχνουν πως υπογείως οι ΗΠΑ δεν θέλουν οριστική ρήξη με την Άγκυρα.

Shares