Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Σταϊκούρας: Εντυπωσιακή η αύξηση 7,7% στο ΑΕΠ

Για εντυπωσιακή ανάπτυξη κατά 7,7% το β΄ τρίμηνο του 2022 μίλησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης, που είναι 4,1%.

Μάλιστα, σε όρους όγκου, το ΑΕΠ του β’ τριμήνου του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Έτσι, για το 1ο εξάμηνο του 2022, μετά και την αναθεώρηση επί τα βελτίω του 1ου τριμήνου, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 7,5%, αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομίας.

«Η σημαντικά θετική αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία, μετά την ισχυρή ανάκαμψη του 2021, διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική της, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στις ισχυρές πιέσεις από την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό. Αντίσταση που, όπως αναγνωρίζεται διεθνώς, οφείλεται στην ορθή, υπεύθυνη και αποτελεσματική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης» σχολιάζει ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως, οι επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία στο α’ εξάμηνο του 2022, σε συνδυασμό με τη θετική – σε επίπεδα ρεκόρ – πορεία που διαγράφουν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές το ίδιο διάστημα, αλλά και η πρόσφατη άνοδος που παρουσιάζουν οικονομικοί δείκτες και μεγέθη, όπως είναι η βιομηχανική παραγωγή, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, υποδηλώνουν ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει πως σε μια από τις πλέον δύσκολες και ταραχώδεις περιόδους της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, «η ελληνική οικονομία όχι μόνο αντέχει, αλλά ενδυναμώνεται, παρουσιάζοντας μάλιστα ευνοϊκές προοπτικές, δεδομένων βεβαίως των σημαντικών προκλήσεων της εποχής.

Ως Κυβέρνηση έχουμε πλήρη επίγνωση αυτών των προκλήσεων και της αβεβαιότητας που δημιουργούν και συναισθανόμαστε πλήρως τις αγωνίες των συμπολιτών μας.

Γι’ αυτό και προτεραιότητά μας είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεών της, ώστε να ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία και να συνεχίσουμε στον δρόμο της υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, της δημιουργίας πολλών και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής».

 

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνεται ότι τα στοιχεία για το β’ τρίμηνο 2022 αντανακλούν την επίπτωση στο ΑΕΠ της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

1. Τριμηνιαίες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,0% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το α’ τρίμηνο
του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,2%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,8% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,6%.

Στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, με εποχικά διορθωμένα στοιχεία, σε τρέχουσες τιμές ευρώ.
ΕΛΣΤΑΤ

2. Ετήσιες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 8,1% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,7% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 20,8% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 47,4%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 15,5% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,3%.

 

cnn.gr

Shares