Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Σταϊκούρας: Ενδεχόμενη η εκτεινόμενη επιχορήγηση του επιδόματος θέρμανσης

Για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, το Fuel Pass-3 και την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι «πιθανόν να χρειαστεί η επέκταση στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και μετά την 31η Δεκεμβρίου».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κομισιόν, έχει διαθέσει για την ενεργειακή κρίση τους περισσότερους πόρους στην Ευρώπη, ενώ για τον Δεκέμβριο η παρέμβαση ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς εάν θα συνεχιστεί η επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης και εάν θα υπάρξει Fuel Pass-3, απάντησε πως «δεν έχει πει κάτι ο πρωθυπουργός και σας θυμίζω ότι έχει πέσει σημαντικά η τιμή των καυσίμων».

Για το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω η προκαταβολή φόρου 80% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είπε πως «δεν έχουμε άλλα περιθώρια, δεδομένου ότι πρέπει να επιδοτούμε το ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Τέλος, ανέφερε ότι το αργότερο την προσεχή Δευτέρα θα καταβληθούν τα ποσά από τις εκκρεμότητες για το Power Pass του Ιουνίου και του προηγούμενου εξαμήνου, οι οποίες υπήρχαν από έναν πάροχο ενέργειας.

Τα νέα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης
Όπως εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, το επίδομα θέρμανσης διευρύνετε ενώ ο υπ. Οικονομικών κ.

Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για οριζόντια επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης με 25 λεπτά ανά λίτρο «στην αντλία», συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ,με κόστος αθροιστικά 250 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε πως υπάρχει αύξηση του εισοδηματικού ορίου για το επίδομα από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ για τους άγαμους και ανάλογα για τους έγγαμους, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Παράλληλα, είπε ότι φέτος θα είναι διευρυμένα τα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς έχει οριστεί προϋπολογισμός 300 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο ποσό σε σχέση με πέρυσι, όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό το βασικό κίνητρο που δίνεται αφορά όσους θέλουν «να μεταβούν μακριά από το φυσικό αέριο, το οποίο έχει πολύ ακριβή τιμή αυτή την στιγμή». Σε αυτή την περίπτωση, το επίδομα αντί για 350 ευρώ θα είναι 700 ευρώ.

Όπως τόνισε, πρόκειται για προσωρινό μέτρο, λόγω των διεθνών συγκυριών.

Συγκεκριμένα διευκρίνισε πως «το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση αυτή, είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους,

  • δηλαδή γι’ αυτούς που, κατά κύριο λόγο, θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου,
  • δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%. Δηλαδή, γι’ αυτούς το επίδομα, αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες, θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες».

Τα νέα εισοδηματικά όρια για το επίδομα θέρμανσης διαμορφώνονται ως εξής:

  1. 16.000 ευρώ για τον άγαμο (από 14.000 ευρώ)
  2. 24.000 ευρώ για τον παντρεμένο (από 20.000 ευρώ)

Να σημειώσουμε πως τα συνολικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το Σάββατο από την ΔΕΘ, με τις σημερινές εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 13,2 ευρώ για το 2022 και από αυτά, το 10,6 ευρώ αφορά στο κόστος επιδότησης ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρας το δημοσιονομικό κόστος για τα μέτρα αυτά ανέρχεται σε 4,3 εκατ. ευρώ.

 

 

cnn.gr

Shares