Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

«Στάχτη στα μάτια» της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι συλλήψεις των 72 διακινητών στην Τουρκία μετά την επιχείρηση «Ριβιέρα»

Συλλήψεις σκοπιμότητας από την Τουρκία…

Διεθνή εγκληματική οργάνωση διακίνησης παράνομων μεταναστών που ξεκίνησε την δράση της από Δεκέμβριo του 2019 εξάρθρωσε προ λίγων ημερών (συγκεκριμένα στις 21/01) η ελληνική αστυνομία.

Η Ελληνική αστυνομία έδωσε στην εν λόγω επιχείρηση την κωδική ονομασία, «Ριβιέρα», ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η εν λόγω επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Interpol.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι δύο μέρες αργότερα, στις 23/1 η Τουρκία συνέλαβε 72 μέλη κυκλώματος που προωθούσε παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα.

Αυτό δημιουργεί έντονα ερωτηματικά και υποψίες για την διαφάνεια των εν λόγω συλλήψεων, καθώς είναι φανερό πως πρόκειται για… “στάχτη στα μάτια” της Ελλάδας και της Ευρώπης ελέω των διερευνητικών επαφών που ήταν προ των πυλών και του καλού προσώπου και συμμόρφωσης που επιδιώκει διακαώς να επιδείξει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να καταφέρνει επιτυχώς να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί από την ατζέντα των διερευνητικών.

Πώς δρούσε η οργάνωση

Η εγκληματική οργάνωση είχε συγκεκριμένη μεθοδολογία ως προς τον τρόπο μεταφοράς των ανθρώπων αλλά και ως προς τον τρόπο που αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά από αυτούς και τις οικογένειες τους. Αρχικά,τα μέλη της συγκέντρωσαν αλλοδαπούς από τρίτες χώρες και τους καθοδηγούσαν ώστε να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από τον Έβρο.

Στη συνέχεια, τους μετέφεραν στη Ροδόπη, όπου τους παραλάμβαναν με αυτοκίνητα, σε ομάδες 3 έως 10 ατόμων, και τους οδηγούσαν σε πρόχειρο προσωρινό κατάλυμα σε δασική περιοχή κοντά στην Εγνατία Οδό. Εκεί τους βιντεοσκοπούσαν και κατέγραφαν τα στοιχεία τους όπως και τα στοιχεία μεσολαβητών και, σύμφωνα με την αστυνομία, με βία τους εξανάγκαζαν να επικοινωνήσουν με οικείους τους ή άτομα που μεσολάβησαν για τη μεταφορά τους. Απαιτούσαν να καταβάλλουν χρηματικό ποσό από 900 έως 2.500 ευρώ, μέσω ενός δαιδαλώδους συστήματος ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων. Αμέσως μετά, με αυτοκίνητα μετέφεραν τους παράνομους μετανάστες στην Αθήνα και σε άλλους προορισμούς ανα την Ελλάδα.

Επιχείρηση «Ριβιέρα»: Διεθνής σπείρα διακίνησης λαθρομεταναστών με… 130 αυτοκίνητα!

Shares