Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Στα σκαριά ανασχηματισμός για το καθεστώς Ερντογάν – Σε νέα θέση ο γαμπρός του, Αλμπαϊράκ

“O Ερντογάν σχεδιάζει ανασχηματισμό υπουργικού συμβουλίου. Ο γαμπρός Albayrak θα διοριστεί επίσης σε νέα θέση.” δήλωσε ο Γκουλτέκιν


Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον γαμπρό του, τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαράκ, και σκοπεύει να τον διορίσει σε νέα θέση στο προεδρικό παλάτι μέσα σε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο Λεβέντ Γκουλτέκιν.

«Άκουσα πρόσφατα ότι ο Ερντογάν σχεδιάζει ανασχηματισμό υπουργικού συμβουλίου. Ο γαμπρός Albayrak θα διοριστεί επίσης σε νέα θέση μαζί με αυτό σε 10 έως 15 ημέρες», δήλωσε ο Γκουλτέκιν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό της αντιπολίτευσης, Halk TV την Πέμπτη.

Στις 8 Νοεμβρίου ο Albayrak ανακοίνωσε απροσδόκητα ότι παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, αναφέροντας λόγους υγείας, σε μια δήλωση που δημοσιοποιήθηκε στο Instagram.

Η παραίτηση του 42χρονου Albayrak, παντρεμένου με την κόρη του Ερντογάν, Έσρα, δεν αναφέρθηκε από κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχοι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παρέμειναν σιωπηλοί για αυτό έως ότου ο Πρόεδρος Ερντογάν δέχτηκε την αποχώρησή του στις 9 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Albayrak εξαγριώθηκε με την απόφαση του προέδρου να διορίσει τον Naci Ağbal, επικεφαλής στρατηγικής και δημοσιονομικών υποθέσεων του Προέδρου, ως νέο Διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, αφού απέλυσε τον προκάτοχό του μια ημέρα πριν από την παραίτηση του Albayrak.

Αυτός και ο Άμπαλ ήταν γνωστό ότι συγκρούστηκαν για την οικονομική πολιτική.

Ο Albayrak δεν έχει εμφανιστεί στο κοινό από τότε, οδηγώντας σε εκτεταμένες εικασίες σχετικά με το πού βρίσκεται.

Ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι ο πρώην υπουργός είχε μετακομίσει στο εξωτερικό, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι ήταν σε απομόνωση στην πατρίδα του στη Μαύρη Θάλασσα, στην Τραπεζούντα.

Μεταξύ εκείνων που αμφισβήτησαν την τοποθέτηση του Albayrak ήταν ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ömer Faruk Gergerlioğlu, ο οποίος είναι επίσης μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδικού Λαού (HDP).

Ο βουλευτής είναι γνωστός για το ότι συχνά θίγει το θέμα των αγνοουμένων και των θυμάτων εξαναγκασμένων εξαφανίσεων και βοηθά τις οικογένειες να βρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Πού είναι ο γαμπρός; Εδώ και χρόνια, είμαι απασχολημένος με τις περιπτώσεις αγνοουμένων και θυμάτων εξαναγκασμένων εξαφανίσεων. Ο γαμπρός Berat Albayrak λείπει για δύο μήνες. Εάν κατατεθεί αίτηση για να τον βρω, ξεκινάω . Δεν κάνουμε διακρίσεις », δήλωσε ο Gergerlioğlu σε ένα tweet νωρίτερα τον Ιανουάριο.

Ο Albayrak, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Οικονομικών το 2018, κατηγορείται συχνά για την επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας, με μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας, σχεδόν 30% το 2020, οδηγώντας σε υψηλότερο πληθωρισμό μέσω εισαγωγών με τιμές σε σκληρά νομίσματα.

Εκτίμηση

Θεωρείται πολύ πιθανόν ο Ερντογάν να προβεί σε ανασχηματισμό, μετά την διαπιστωμένη πτώση της δημοτικότητάς του, σε μία προσπάθεια να δείξει σε ΗΠΑ-ΕΕ ότι επιχειρεί αλλαγές . Άλλωστε πρίν λίγες ημέρες ο γκρίζος λύκος Μπαχτσελί με τον οποίο συγκυβερνά ο Ερντογάν, έφερε υπό συζήτηση τροποποίηση 14 σημείων για “τόνωση” της Τουρκικής Προεδρίας.

Η εν λόγω κίνηση ουσιαστικά, όπως και ο πιθανός ανασχηματισμός κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι ο Ερντογάν και τα εξαπτέρυγά του, φοβούνται την πιθανότητα πρόωρων εκλογών και λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ισχυροποίησής του, ενώ παράλληλα θέλουν να δείξουν σε ΗΠΑ-ΕΕ ότι κάτι αλλάζει στην Τουρκία.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο θα θεωρήσω το γεγονός αν ο Κυβερνητικός ανασχηματισμός στην Τουρκία, συμπέσει χρονικά με την ανάληψη της ηγεσίας στις ΗΠΑ από τον Πρόεδρο Μπάϊντεν.

Επίσης ο Ερντογάν γνωρίζει ποιούς έχει τοποθετήσει ο Μπάϊντεν σε σημαντικές θέσεις στην νέα του Κυβέρνηση, οι οποίοι θα χειριστούν τις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις,οπότε δεν θα ήταν καθόλου περίεργο ο Τούρκος Πρόεδρος να τοποθετήσει με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησήςς του, πρόσωπα σε ανάλογες θέσεις που θα είχαν ” χημεία ” με τους Αμερικανούς ομολόγους τους,

Συνεπώς δεν αποκλείω ο Ερντογάν να ανασύρει στελέχη του κόμματος του, ή ακόμη και άτομα ευρείας αποδοχής που δεν ανήκουν στο κόμμα του, τα οποία να είναι Ευρωπαϊστές και Ατλαντιστές-φίλοι των ΗΠΑ,προκειμένου να τους τοποθετήσει σε συγκεκριμένες υπουργικές θέσεις, σε μία προσπάθεια να αποκτήσει διαύλους επικοινωνίας με ΕΕ και ΗΠΑ

 

Παναγιώτης Νάστος/pentapostagma.gr

 

 

Shares