Κυριακή , 16 Μαΐου 2021

Στα “σκαριά” αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Ινδίας – “Απάντηση” στον αμυντικό άξονα Τουρκίας-Πακιστάν

Άξονας Ελλάδας-Ινδίας ως αντίμετρο στον άξονα Τουρκίας-Πακιστάν θα μεταβάλλει το τοπίο και στην Α.Μεσόγειο…

Η Τουρκία οδηγεί με συνέπεια προς την κατεύθυνση νέων κρίσεων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη γύρω από τα τουρκικά σύνορα και πολύ πέρα από αυτά.

Μάλιστα, όπως δηλώνουν πολλοί ειδικοί, η εθνικιστική πολιτική της Άγκυρας έχει φτάσει μέχρι την Ινδία.

Σε αυτό το πλαίσιο η προσέγγιση Ινδίας και Ελλάδος αποτελεί μονόδρομο και μια ευχάριστη εξέλιξη, αφού μιλάμε για μια αγορά πολλών εκατομμυρίων πολιτών.

Ακόμα πιο ευχάριστη εξέλιξη ωστόσο είναι η προετοιμασία υπογραφής μιας αμυντικής συμφωνίας με μια χώρα που θεωρείται ως αναδυόμενη υπερδύναμη, αφού διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο που περιλαμβάνει, σημειωτέον, μέχρι και πυρηνικά όπλα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συζήτησε σε τηλεδιάσκεψη με τον Ινδό ομόλογό του την Πέμπτη, τρόπους ενίσχυσης των διπλωματικών και στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον ομόλογό του, Subrahmanyam Jaishankar, για τη δέσμευση της Ελλάδας να επιλύσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Ο Ινδός υπουργός τόνισε ότι η χώρα του θεωρεί τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας ως τη βάση για την επίλυση τέτοιων διαφορών, και αναφέρθηκε στην θαλάσσια διαφωνία μεταξύ της χώρας του και του Μπαγκλαντές, η οποία διευθετήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς διαιτησίας.

Ακόμα,οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, και ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας.

Η εξέλιξη – προοπτική αυτή, είναι κάτι πραγματικά πολύ ευχάριστο για την Ελλάδα και τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας.

Τέλος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επισημαίνεται η σημαντικότητα ενίσχυσης των δεσμών με την Ινδία, δεδομένου ότι το γειτονικό Πακιστάν (και πολύ καλός φίλος της Τουρκίας) πραγματοποιεί κοινές ναυτικές ασκήσεις με την Τουρκία στην Α.Μεσόγειο.

Η Ινδία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό χαρτί για την Ελλάδα, έπειτα και της συνάντησης των δύο ΥΠ.ΕΞ ως το πρώτο μέρος οικοδόμησης των σχέσεων της Ελλάδας με αναδυόμενες υπερδυνάμεις στον κόσμο.

“Το πολιτικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι εξαιρετικό, με τις σχέσεις να είναι πολύπλευρες, αρμονικές και θερμές, καθώς οι δύο λαοί συνδέονται με στενούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας συνεργασίας και αντιπροσωπεύουν τους αρχαίους πολιτισμούς τους”

…αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται δε, ότι οι ελληνο-ινδικές πολιτιστικές σχέσεις χρονολογούνται εδώ και περίπου 3.000 χρόνια.

Οι εν λόγω σχέσεις μεταφράζονται εδώ και χρόνια με διαφόρων ειδών εκδηλώσεις εκδηλώσεις, όπως φεστιβάλ ταινιών, εκδόσεις βιβλίων, ρεσιτάλ, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις, ενώ υπάρχουν επίσης σημαντικοί αριθμοί Συλλόγων και Ενώσεων στην Ελλάδα και την Ινδία που δραστηριοποιούνται κοινωνικά και πολιτιστικά.

με πληροφορίες από pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares