Τετάρτη , 20 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Στα «μαχαίρια» Κίνα και Αυστραλία για μια φωτογραφία στο Twitter (ΦΩΤΟ)

Η Αυστραλία ζήτησε από την Κίνα εξηγήσεις για την ανάρτηση μιας ψεύτικης εικόνας σε έναν κυβερνητικό λογαριασμό στο Twitter, που απεικόνιζε έναν Αυστραλό στρατιώτη να δολοφονεί ένα παιδί από το Αφγανιστάν…

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιγιάν Ζάο, δημοσίευσε μια κατασκευασμένη εικόνα που απεικόνιζε έναν Αυστραλό στρατιώτη να κρατάει ένα ματωμένο μαχαίρι δίπλα σε ένα παιδί.

Το παιδί φαίνεται να κρατάει ένα αρνί.

Η εικόνα είναι μια αναφορά σε ισχυρισμούς ότι κορυφαίοι Αυστραλοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια για να δολοφονήσουν δύο αγόρια από το Αφγανιστάν ηλικίας 14 ετών.

Στο tweet του, ο κ. Ζάο δήλωνε «σοκαρισμένος από τη δολοφονία Αφγανών αμάχων και κρατουμένων από Αυστραλούς στρατιώτες. Καταδικάζουμε σθεναρά τέτοιες πράξεις και ζητούμε να λογοδοτήσουν.»

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι το Πεκίνο «θα έπρεπε να ντρέπεται που ανέβασε μια εικόνα που προκαλεί αποστροφή».

Η Αυστραλία ζήτησε από το Twitter να αφαιρέσει την ανάρτηση από την πλατφόρμα της, χαρακτηρίζοντάς την ως παραπληροφόρηση.

Ο Μόρισον περιέγραψε το περιστατικό ως «πραγματικά απεχθές, βαθιά προσβλητικό, εντελώς εξωφρενικό».

«Η κινεζική κυβέρνηση θα πρέπει να ντρέπεται εντελώς για αυτή τη θέση. Τους μειώνει στα μάτια του κόσμου», είπε. «Είναι μια ψεύτικη εικόνα και τρομερή προσβολή στις αμυντικές μας δυνάμεις.»

Πρόσθεσε ακόμα ότι η Αυστραλία είχε καθιερώσει μια διαφανή διαδικασία για τη διερεύνηση των φερόμενων εγκλημάτων πολέμου, όπως αναμενόταν από μια «δημοκρατική, φιλελεύθερη» χώρα.

Έκθεση αποκαλύπτει εγκλήματα πολέμου

Το περιστατικό έλαβε χώρα σε μια περίοδο κλιμάκωσης των πολιτικών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στις αρχές Νοεμβρίου, μια έκθεση μετέφερε την πληροφορία ότι 25 Αυστραλοί στρατιώτες συμμετείχαν στις δολοφονίες 39 Αφγανών αμάχων και κρατουμένων μεταξύ 2009 και 2013.

Τα ευρήματα από την έρευνα της Αυστραλιανής αμυντικής δύναμης (ADF) προκάλεσαν αποτροπιασμό και τώρα διερευνώνται από την αστυνομία.

reader.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares