Κυριακή , 12 Ιουλίου 2020
Τελευταία Νέα

Στα χέρια του βρετανικού επενδυτικού κολοσσού BC Partners η Forthnet…

Στα χέρια του βρετανικού επενδυτικού κολοσσού BC Partners η Forthnet...

Ο όμιλος United Group, που δραστηριοποιείται ήδη σε έξι αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ελέγχεται από τη βρετανική επενδυτική εταιρία BC Partners, θα είναι σύντομα ο νέος ιδιοκτήτης της Forthnet / Nova, μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε με τις πιστώτριες τράπεζες αργά το βράδυ της Πέμπτης.

H United Group αποκτά τα δάνεια της Forthnet αντί περίπου 45.000.000 ευρώ, ενώ, σε δεύτερο χρόνο, θα κριθεί τι θα γίνει με το περίπου 36% που ελέγχουν οι τράπεζες στην εταιρία τηλεπικοινωνιών. Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα απαιτηθεί σειρά εγκρίσεων, που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός εξαμήνου.

Η είσοδος ενός ισχυρού ομίλου όπως η BC Partners στη Forthnet, έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία πυκνώνουν οι φωνές για την ανάγκη εντός τέταρτου ισχυρού «παίκτη» στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών. Πρόσφατη είναι η διαμάχη για το κόστος των data στην κινητή τηλεφωνία, με αφορμή μελέτη που έγινε για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η Forthnet, παρά τις πολυετείς καθυστερήσεις στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, διατηρεί ικανό πελατολόγιο στις ευρυζωνικές συνδέσεις, ενώ παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος «παίκτης» στην εγχώρια αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης, μέσω της Nova. Τέλος, έχει εξασφαλίσει άδεια για είσοδο στην κινητή τηλεφωνία ως «εικονικός πάροχος» (MVNO), με βάση συμφωνία με τη Vodafone Ελλάδας.

Η πολυετής διαδικασία για την πώληση των δανείων της πέρασε από διάφορα στάδια. Οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες είχαν φτάσει σε στάδιο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, τόσο με τον όμιλο ΑΝΤ1 (το περασμένο καλοκαίρι), όσο και με τον όμιλο Βαγγέλη Μαρινάκη (έως τα μέσα Μαρτίου του 2020).

Τελικά, στον τελευταίο γύρο του διαγωνισμού εμφανίστηκαν τόσο η επενδυτική εταιρία Duet, όσο και η BC Partners (μέσω της United Group), η οποία και επικράτησε.

Γνώστης της ελληνικής αγοράς ένας εκ των επικεφαλής της BC Partners

Ο εκ των επικεφαλής της BC Partners, Νίκος Σταθόπουλος, γνώστης της ελληνικής αγοράς και του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, προσπαθεί τα τελευταία χρόνια με «όχημα» τη United Group να δημιουργήσει έναν ισχυρό τηλεπικοινωνιακό όμιλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αφού η BC Partners εξαγόρασε τη United Group από την KKR, προχώρησε σε σειρά εξαγορών στην περιοχή, μεταξύ των οποίων η κροατική εταιρία Tele2 και η βουλγαρική Vivacom, ενώ είχε συζητήσει και με τον ΟΤΕ για την εξαγορά των θυγατρικών του στη Ρουμανία.

Ο κ. Σταθόπουλος είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν με την εξαγορά της Wind Hellas, όταν ήταν στέλεχος της Apax Partners. Πριν από λίγους μήνες η BC Partners συμμετείχε στη διαδικασία πώλησης της Wind Hellas από τους δύο βασικούς μετόχους της, που τελικά δεν καρποφόρησε.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares