Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022

Στα χέρια του Στόλτενμπεργκ η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

jens_stolt_nato

Η πόρτα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας παραμένει ανοιχτή για τα νέα μέλη, έχει τονίσει ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ παρέλαβε την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στη Συμμαχία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα θα ενταχθεί άμεσα.

«Κάθε δημοκρατία στην Ευρώπη έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σέβονται αυτό το δικαίωμα. Έχουμε δηλώσει ξανά και ξανά ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή», είχε σημειώσει ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε σχετικό ερώτημα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, είχε αναφέρει ότι οποιαδήποτε απόφαση που λαμβάνεται στο ΝΑΤΟ χρειάζεται ομοφωνία των 30 συμμάχων (σύντομα 32 με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας), κάτι που προς το παρόν φαίνεται να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα πιθανόν να λάβει χώρα έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής με στόχο να τονιστεί η στήριξη των Συμμάχων στην Ουκρανία.

Το 2008, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, είχε ξεκινήσει μία διαδικασία προσέγγισης ΝΑΤΟ-Ουκρανίας με βάση τη συμμετοχή της χώρας στο Πρόγραμμα Συνεταιρισμός για την Ειρήνη (Partnership for Peace program). Το εν λόγω πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται το 1994 για να δώσει τη δυνατότητα στον κάθε συμμετέχοντα να αναπτύξει μια διμερή σχέση με το ΝΑΤΟ, επιλέγοντας τις δικές του προτεραιότητες συνεργασίας, καθώς και το επίπεδο και το ρυθμό προόδου. Αντίστοιχα βήματα είχαν γίνει την ίδια χρονιά και για την Γεωργία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares