Τρίτη , 27 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Στα 1,35 τρισ. ευρώ εκτινάσσει το έκτακτο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης η ΕΚΤ…

Στα 1,35 τρισ. ευρώ εκτινάσσει το έκτακτο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης η ΕΚΤ...

Το έκτακτο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 600 δισ. ευρώ. Παρατείνεται η ισχύς του μέχρι τον Ιούνιο του 2021…

Στα 1,35 τρισ. ευρώ αυξάνει το έκτακτο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από 750 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες πως το στρατηγείο της Φρανκφούρτης θα έριχνε περισσότερα όπλα στη μάχη στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας απέναντι στην πανδημία.

Ειδικότερα, όπως αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ – στη συνεδρίασή του μέσω τηλεδιάσκεψης – το έκτακτο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης αυξήθηκε κατά 600 δισ. ευρώ, με το οπλοστάσιο της κεντρικής τράπεζας να αποδεικνύεται υψηλότερο έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών που έβλεπαν αύξηση των αγορών ομολόγων κατά 500 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η διάρκεια του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Υπενθυμίζεται εδώ πως όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης των 750 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο, είχε διάρκεια μέχρι τα τέλη του 2020.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε πως διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια, ως εξής:

-Στο 0% το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης

-Στο 0,25% το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης

-Στο -0,50% το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων

«Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για ραγδαία επέκταση των αγορών ομολόγων επιβεβαιώνει πως το QE αποτελεί το βασικό εργαλείο διαχείρισης της κρίσης από την πλευρά της Φρανκφούρτης», σχολιάζει μερίδα αναλυτών, μιλώντας στο Bloomberg, την ώρα που αυξάνονται οι φόβοι για ύφεση ακόμη και 12% για την Ευρωζώνη το 2020, υπό το βάρος της πανδημίας.

insider.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares