Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022

Στα 132 ευρώ ανά μεγαβατώρα παραμένει το φυσικό αέριο – Φόβοι για τα επίπεδα αποθήκευσης

Αύξηση 5% καταγράφει σήμερα η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), με την τιμή της θερμικής μεγαβατώρας να διαμορφώνεται στα 132 ευρώ.

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι τα μεσοπρόθεσμα συμβόλαια φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς κινούνται υψηλότερα σε σχέση με την spot αγορά. Αυτό δείχνει πως οι επενδυτές εκτιμούν πως σε βάθος εξαμήνου οι τιμές του αερίου θα αυξηθούν και δεν θα μειωθούν.

Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην απόφαση της ρωσικής Gazprom να μειώσει τις αποστολές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream στη Γερμανία.

Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη βρίσκονται σε συνεχή πτώση από την επιβολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η δε Gazprom διέκοψε τις αποστολές φυσικού αερίου σε πολλούς ευρωπαίους πελάτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Σε κάθε περίπτωση, η άνοδος των τιμών οφείλεται στην γενική εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην αναπλήρωση των 130 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που εισάγει από τη Ρωσία σε ετήσια βάση.

Είναι πλέον εμφανές πως η στρατηγική απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, περνά μέσα από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, αλλά υπάρχουν περιορισμοί στο τί μπορεί να προμηθευτεί η ΕΕ.

Ενδεικτικά, αν και το σύνολο της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου διεθνώς ανήλθε το 2021 σε 513 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, η μερίδα του λέοντος κατέληξε στην Ασία. Από αυτές τις ποσότητες ευελπιστεί να κτίσει αποθέματα η ΕΕ.

Την εκτίμηση πως η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από αποθέματα φυσικού αερίου κατά την αιχμή της χειμερινής ζήτησης, εάν σταματήσει τελείως η παροχή ρωσικού αερίου από τον Nord Stream, διατύπωσε ο οίκος Wood Mackenzie Ltd.

Κατά τον οίκο, στο χειρότερο σενάριο, όπου ο αγωγός Nord Stream προς τη Γερμανία θα κλείσει εντελώς, η Ευρώπη θα αποτύχει να φτάσει τα επίπεδα αποθήκευσης που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον Νοέμβριο. Στη βάση αυτή ανέφερε πως το φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα μπορούσε να εξαντληθεί εντελώς μέχρι τον Ιανουάριο και ακόμη και αν λάβουμε υπόψη τα αντίμετρα, μπορεί να είναι αναπόφευκτο να χρειαστεί κάποια κατανομή της ζήτησης.

 

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares