Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Σρι Λάνκα: Η παραίτηση του προέδρου της χώρας έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο της Βουλής

«Ο Γκοταμπάγια νομικά παραιτήθηκε» δήλωσε ο πρόεδρος της βουλής δύο ημέρες μετά τη φυγή στο εξωτερικό του 73χρονου πρώην ηγέτη

Η παραίτηση του προέδρου της Σρι Λάνκα, του Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, έγινε αποδεκτή, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, δύο ημέρες μετά τη φυγή στο εξωτερικό του 73χρονου αρχηγού του κράτους, η επίσημη κατοικία του οποίου καταλήφθηκε την περασμένη εβδομάδα από χιλιάδες διαδηλωτές.

«Ο Γκοταμπάγια νομικά παραιτήθηκε», είπε ο Μαχίντα Γιάπα Αμπεϊουαρντένα σε δημοσιογράφους. Ο πρόεδρος είχε στείλει την επιστολή παραίτησής του στον επικεφαλής της εθνικής αντιπροσωπείας της Σρι Λάνκα την προηγουμένη, από τη Σιγκαπούρη.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου διευκρίνισε πως η αυθεντικότητα της επιστολής επαληθεύτηκε και «από εδώ και πέρα, θα πρέπει να ονομαστεί νέος (υπηρεσιακός) πρόεδρος, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Η παραίτηση του προέδρου της Σρι Λάνκα επισημοποιήθηκε μετά τον ξεσηκωμό των πολιτών εναντίον της κυβέρνησής του, καθώς η χώρα έχει βυθιστεί στη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της.

Υπενθυμίζεται ότι, λίγες ώρες μετά τη φυγή του προέδρου, η χώρα κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Αφού ο πρόεδρος εγκατέλειψε τη χώρα, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στη χώρα», δήλωσε ο Ντινούκ Κολομπάζ εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, πριν από δύο μέρες.

Η αστυνομία ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας επ’ αόριστον στη δυτική επαρχία, αυτή που περιλαμβάνει και την πρωτεύουσα Κολόμπο, με στόχο να περιοριστούν οι διαδηλώσεις.

 

πρωτο θεμα

Shares