Κυριακή , 14 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Σρι Λάνκα: Η παραίτηση του προέδρου της χώρας έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο της Βουλής

«Ο Γκοταμπάγια νομικά παραιτήθηκε» δήλωσε ο πρόεδρος της βουλής δύο ημέρες μετά τη φυγή στο εξωτερικό του 73χρονου πρώην ηγέτη

Η παραίτηση του προέδρου της Σρι Λάνκα, του Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, έγινε αποδεκτή, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, δύο ημέρες μετά τη φυγή στο εξωτερικό του 73χρονου αρχηγού του κράτους, η επίσημη κατοικία του οποίου καταλήφθηκε την περασμένη εβδομάδα από χιλιάδες διαδηλωτές.

«Ο Γκοταμπάγια νομικά παραιτήθηκε», είπε ο Μαχίντα Γιάπα Αμπεϊουαρντένα σε δημοσιογράφους. Ο πρόεδρος είχε στείλει την επιστολή παραίτησής του στον επικεφαλής της εθνικής αντιπροσωπείας της Σρι Λάνκα την προηγουμένη, από τη Σιγκαπούρη.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου διευκρίνισε πως η αυθεντικότητα της επιστολής επαληθεύτηκε και «από εδώ και πέρα, θα πρέπει να ονομαστεί νέος (υπηρεσιακός) πρόεδρος, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Η παραίτηση του προέδρου της Σρι Λάνκα επισημοποιήθηκε μετά τον ξεσηκωμό των πολιτών εναντίον της κυβέρνησής του, καθώς η χώρα έχει βυθιστεί στη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της.

Υπενθυμίζεται ότι, λίγες ώρες μετά τη φυγή του προέδρου, η χώρα κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Αφού ο πρόεδρος εγκατέλειψε τη χώρα, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στη χώρα», δήλωσε ο Ντινούκ Κολομπάζ εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, πριν από δύο μέρες.

Η αστυνομία ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας επ’ αόριστον στη δυτική επαρχία, αυτή που περιλαμβάνει και την πρωτεύουσα Κολόμπο, με στόχο να περιοριστούν οι διαδηλώσεις.

 

πρωτο θεμα

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares