Κυριακή , 3 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Σρι Λάνκα: Φορτώθηκαν την Κίνα στην πλάτη τους για δύο αιώνες εξαιτίας λάθους

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σρι Λάνκα, Ντινές Γκουναουαρντένα, έκανε λόγο για “σοβαρό σφάλμα” της προηγούμενης κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην ενοικίαση του λιμανιού της πόλης Χαμπαντότα από την Κίνα.

Ο λιμένας έχει ενοικιαστεί για 99 χρόνια, ωστόσο,  η συμφωνία αφήνει στο Πεκίνο επιλογή που θα μπορούσε να επιμηκύνει την περίοδο ενοικίασης για άλλα 99 χρόνια, συνολικά στα 198 χρόνια. Πληροφορίες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση του Κολόμπο θα επιθυμούσε την επανεξέταση του συμβολαίου.

With Sri Lankan port acquisition, China adds another 'pearl' to its  'string' - CNN

H πινακίδα καλωσορίζει τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη Σρί λάνκα 

Η συμφωνία υπεγράφη το 2017 από την τότε κυβέρνηση της χώρας για να αποσβεστεί μέρους τους χρέους της Σρι Λάνκα προς το Πεκίνο. Το συμβόλαιο έγινε εν συνεχεία αντικείμενο λεπτομερούς έρευνας από τη διεθνή κοινότητα καθώς υπήρχαν υποψίες ότι εντάσσεται στην κινεζική πολιτική της “παγίδας χρέους” έτσι ώστε η Κίνα να αυξήσει την γεωπολιτική της ισχύ.

Map of Sri Lanka

Χάρτης της Σρι Λάνκα – η Χαμπαντότα κάτω δεξιά 

Η τοποθεσία της πόλης Χαμπαντότα στο νότιο άκρο της Σρι Λάνκα επιβλέπει τις ζωτικές αρτηρίες θαλασσίου εμπορίου της Νότιας Ασίας. Η πόλη μπορεί πολύ εύκολα να μεταβληθεί σε σημαντικό ναυτιλιακό κόμβο, στον Ινδικό Ωκεανό. Η Κίνα, από την πλευρά της, αρνήθηκε ότι υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουένμπιν τόνισε ότι οι  δραστηριότητες του λιμένα επεκτείνονται.

Η συμφωνία αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία της αμφιλεγόμενης κινεζικής “Πρωτοβουλίας Ζωνών και Οδών”. Διεθνείς παρατηρητές  που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του Πεκίνου υποστηρίζουν ότι η βαριά χρεωμένη Σρι Λάνκα διατρέχει κίνδυνο καθώς η δραστηριότητα των Κινέζων στο λιμάνι θα μπορούσε να αυξήσει το χρέος και να ωθήσει το Κολόμπο να υποκύψει στις γεωπολιτικές απαιτήσεις του Πεκίνου.

Πηγή: South China Morning Post

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares