Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Σοβαρό πρόβλημα με ελλείψεις τροφίμων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Γιατί κατηγορεί την Ρωσία ο πρόεδρος της Αρμενίας και η απάντηση Πεσκόφ

Ο διαφιλονικούμενος θύλακας Ναγκόρνο Καραμπάχ αντιμετωπίζει ελλείψεις τροφίμων λόγω ενός αποκλεισμού που βρίσκεται πλέον στη δεύτερη εβδομάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, κατηγορώντας το Αζερμπαϊτζάν καθώς και τη Ρωσία ότι δεν εκπληρώνει την ειρηνευτική της αποστολή στην περιοχή.

Ο θύλακας αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά οι κάτοικοί του είναι στην πλειονότητά τους Αρμένιοι. Ο θύλακας αποσχίστηκε έπειτα από πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 2020, το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε εδάφη μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ έπειτα από έναν πόλεμο σύντομης διάρκειας ο οποίος κατέληξε σε εκεχειρία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Στον πόλεμο του 2020, η Αρμενία υπέστη ήττα και αναγκάστηκε να παραχωρήσει μεγάλες εκτάσεις εδάφους στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πασινιάν είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στον θύλακα είναι «εξαιρετικά τεταμένη ως αποτέλεσμα του παράνομου αποκλεισμού του διαδρόμου Λατσίν από το Αζερμπαϊτζάν», σύμφωνα με τον αρμένικο ειδησεογραφικό ιστότοπο Hetq.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι έχει προτείνει όρους στο Αζερμπαϊτζάν για την άρση του αποκλεισμού. Ο μόνος δρόμος που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ διέρχεται από τον διάδρομο Λατσίν στο έδαφος του ΑζερμπαΪτζάν, τον οποίο μια ομάδα Αζέρων πολιτών, που αυτοχαρακτηρίζονται οικολόγοι ακτιβιστές, απέκλεισε στις 13 Δεκεμβρίου.

Ελλείψεις σε βασικά αγαθά

«Εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν χωρισμένες λόγω του αποκλεισμού. Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπάρχουν ελλείψεις σε ορισμένα βασικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων», ανέφερε ο Πασινιάν.

Τη Δευτέρα, ο ίδιος με ανάρτηση στο twitter ανέφερε ότι οι ιατρικές υπηρεσίες μπορεί να καταρρεύσουν στον θύλακα. Το Μπακού υποστηρίζει ότι οι ακτιβιστές συμμετέχουν σε μια γνήσια διαμαρτυρία ενάντια σε παράνομες εξορύξεις από Αρμένιους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις ήταν αυτές που απέκλεισαν τον δρόμο.

Ο Hetq μετέδωσε επίσης ότι ο Πασινιάν κατηγόρησε τις ειρηνευτικές δυνάμεις ότι δεν εκπληρώνουν τις ευθύνες που τους ανατέθηκαν όταν αναπτύχθηκαν στην περιοχή το 2020. «Η ρωσική ειρηνευτική αποστολή δεν εκτελεί τα καθήκοντά της στον έλεγχο του διαδρόμου Λατσίν», δήλωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να διατηρήσουν μια εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω του διαδρόμου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις εργάζονται για να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την τάξη στις περιοχές όπου είχαν αναπτυχθεί. «Οι ενέργειές τους πραγματοποιούνται με βάση το πνεύμα και το γράμμα των εγγράφων που υπογράφηκαν από εμάς», είπε.

Παραβιάσεις της εκεχειρίας του 2020 παραμένουν συνηθισμένες, με περισσότερους από 200 στρατιώτες να έχουν σκοτωθεί και από τις δύο πλευρές σε μια έξαρση των μαχών τον Σεπτέμβριο.

Ο Πασινιάν τέλος επανέλαβε την πρότασή του για μια συνθήκη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε η περιοχή να παρακολουθείται είτε από δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, είτε από αποστολή υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

newsbreak.gr

Shares