Τρίτη , 28 Σεπτεμβρίου 2021
Τελευταία Νέα

Σουηδία-Ην.Βασίλειο: Δυο χώρες που ακολούθησαν διαφορετικά μοντέλα αντιμετώπισης του κορωνοϊού – Ποια τα κατάφερε και ποια αύξησε τους θανάτους

 

Σουηδία-Ην.Βασίλειο : Δυο χώρες που δίνουν μάχη για τον κορωνοϊό αλλά η κάθε μια ακολουθεί διαφορετική κατεύθυνση.Η Σουηδία ακολουθεί μια γραμμή  διαφορετική από αυτή που προτείνει η Κίνα ακολουθούν οι Ευρωπαϊκές  χώρες με τα στοιχεία να αποδεικνύουν ότι είναι η σωστή επιλογή ενώ αντίθετα κινείται το  Ην.Βασίλειο

Τα στοιχεία μιλούν και αποδεικνύουν την πραγματική αλήθεια.Πολλοί επιστήμονες βλέποντας την δραματική αύξηση των κρουσμάτων πιστεύουν πως με ένα lockdown και αυστηρά μέτρα όπως χρήση μάσκας μέσα και έξω ,περιορισμός κινήσεων θα βοηθήσει ώστε ο αριθμός να συρρικνωθεί .Οι χώρες που ακολουθούν αυτήν την γραμμή ανάμεσα και η Ελλάδα φαίνεται πως δεν επωφελούνται. Η χώρα μας μετά το πρώτο lockdown το Μάρτιο τώρα έρχεται αντιμέτωπη με τοπικά lockdown παρά τα αυστηρά μέτρα .

Στο παρακάτω διάγραμμα αναγράφονται οι θάνατοι του κορωνοϊού. Δείτε τις διαφορές ανάμεσα στο Ην.Βασίλειο με το μπλε που παρουσιάζει αύξηση θανάτων και τη Σουηδία με το κόκκινο που παρουσιάζει λιγότερους

Image

 

Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει καθώς περνούν οι μέρες και οι εβδομάδες, αλλά μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και από τις δύο χώρες, η προσέγγιση που ακολουθήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για την παραμονή των ανθρώπων στα σπίτια τους και το κλείσιμο τεράστιων επιπέδων της οικονομίας, δεν είχε καμία πιο θετική επίδραση στη μείωση των περιπτώσεων Covid-19 ή των θανάτων από τη σουηδική προσέγγιση.

Αντίθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει εκατομμύρια ανέργους, θα καταστρέψει χιλιάδες επιχειρήσεις, θα οδηγήσει σε τεράστια επιδείνωση της ψυχικής υγείας, σε αύξηση των αυτοκτονιών, ενώ έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση της κρατικής ισχύος σε κλίμακα που δεν έχει βιώσει ξανά η χώρα. ότι αναμένεται να πάθει και η Ελλάδα.

Η Σουηδία «αντιστέκεται» απέναντι στον κορωνοϊό

Την ώρα που μεγάλο μέρος της Ευρώπης αυστηροποιεί τα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, η Σουηδία τροποποιεί τα δικά της μπροστά στην άνοδο των κρουσμάτων, όμως παραμένει πιστή στην αρχική της στρατηγική, χωρίς να επιβάλλει lockdown και υποχρεωτικά μέτρα. Τις τελευταίες ημέρες η Σουηδία ανακοίνωσε πιο αυστηρές συστάσεις, όμως παράλληλα χαλάρωσε πολλά μέτρα, συνεχίζοντας τη μοναχική της πορεία. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 αυξάνει τακτικά από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Χθες Πέμπτη οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν 1.614 νέα κρούσματα, ο πιο μεγάλος αριθμός από τον Ιούνιο. Μια ανοδική τάση που παρατηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες επέλεξαν να επιβάλουν μίνι lockdown και απαγορεύσεις κυκλοφορίας για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας. Λιγότερο αυστηρή η Σουηδία –η οποία μετρά 5.930 θανάτους από covid-19 από την αρχή της πανδημίας και ένα από τα υψηλότερα ποσοστό θνησιμότητας στην Ευρώπη– τείνει να τροποποιήσει την προσέγγισή της. Στην αρχή της εβδομάδας υιοθετήθηκαν νέα μέτρα στην Ουψάλα, όπου παρατηρείται άνοδος των μολύνσεων από κορονοϊό μετά την επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια στις αρχές του φθινοπώρου. Πλέον συνιστάται στους κατοίκους να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και την επαφή με πρόσωπα εκτός του νοικοκυριού τους ως τις 3 Νοεμβρίου. “Οι άνθρωποι μπορούν να τηρήσουν τόσο αυστηρούς κανόνες μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα και η χρονική επιλογή είναι σημαντική. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε πολύ νωρίς και δεν μπορούμε να περιμένουμε και πάρα πολύ (…) ελπίζουμε ότι είναι η σωστή στιγμή”, δικαιολογήθηκε ο επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ που χαράσσει τη στρατηγική της Σουηδίας για την πανδημία.

Αντίθετα με τον υπόλοιπο κόσμο, η Σουηδία παραμένει μία από τις λίγες χώρες που δεν συνιστά τη χρήση μάσκας, με τις υγειονομικές αρχές να μην τη θεωρούν αρκετά αποτελεσματική. Στη Στοκχόλμη η καθημερινότητα δεν έχει αλλάξει πολύ από την αρχή της πανδημίας: οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν ακάλυπτο το πρόσωπο και τα εστιατόρια και τα καταστήματα δεν έκλεισαν ποτέ. Αν και εικόνες από γεμάτα εστιατόρια και λεωφορεία έκαναν τον γύρο του κόσμο, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το 80% των Σουηδών έχει αλλάξει συνήθειες, σε μια χώρα γνωστή για την κοινωνικής της πειθαρχία. Οι κάτοικοι εργάζονται κυρίως από το σπίτι, περιόρισαν τις επαφές τους και πλένουν τακτικά τα χέρια τους. Χαλάρωση μέτρων Χθες η κυβέρνηση της Σουηδίας έκανε την έκπληξη αίροντας τις συστάσεις προς τους πιο ευάλωτους στον κορονοϊό, κυρίως σε όσους είναι άνω των 70 ετών, στους οποίους είχε ζητήσει από την αρχή της πανδημίας να παραμείνουν στα σπίτια τους. Για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους οι αρχές δήλωσαν ότι φοβούνται για την εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων, όπως κατάθλιψη και μοναξιά, που συνδέονται με την απομόνωση. Στις αρχές Οκτωβρίου είχε επίσης αρθεί η απαγόρευση επισκέψεων σε οίκους ευγηρίας, μια από τις λίγες που είχαν επιβληθεί στη διάρκεια της πανδημίας. Αν και από τα τέλη Μαρτίου απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις περισσότερων από 50 ατόμων, η κυβέρνηση αύξησε χθες σε 300 τον αριθμό αυτών που μπορούν να παρακολουθούν πολιτιστικές και αθλητικές συγκεντρώσεις. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Σουηδών στηρίζει την προσέγγιση των αρχών. Ωστόσο υπάρχουν και οι επικριτές της, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Στην αρχή της πανδημίας covid-19 κάποιοι κατηγόρησαν τη Σουηδία ότι παίζει ρώσικη ρουλέτα με τους κατοίκους της, με τον αριθμό των θανάτων να ξεπερνά κατά πολύ αυτόν που καταγράφηκε σε γειτονικές της χώρες που υιοθέτησαν πιο αυστηρά μέτρα. Η κυβέρνηση υπερασπίζεται το μοντέλο της και κάνει λόγο για μέτρα διαρκείας, για “έναν μαραθώνιο και όχι αγώνα δρόμου”. Για τον Γιόχαν Κάρλσον, διευθυντή της Σουηδικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, στόχος είναι “να δημιουργηθεί μια κατάσταση στην οποία θα μπορούμε να ζούμε τη ζωή μας με σχετικά κανονικό τρόπο δεδομένων των περιορισμών” και η υιοθέτηση μιας στρατηγικής που θα είναι αποδεκτή και θα τηρείται. Η υπόλοιπη Ευρώπη αποδεικνύει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι τα lockdown και οι άρση τους “δεν είναι ο σωστός δρόμος”.

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares