Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Σουηδία: Εκτός λειτουργίας προσωρινά πυρηνικός αντιδραστήρας

Αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία του μεγαλύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα στη Σουηδία, όπως μεταδίδει σήμερα Τρίτη (28/2) η εφημερίδα Dagens Nyheter (DN).

Συγκεκριμένα όπως διευκρινίζεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας, θα τεθεί εκτός λειτουργίας για οκτώ ημέρες εξαιτίας φθοράς σε ράβδο καυσίμου. Ο αντιδραστήρας 3 στον πυρηνικό σταθμό του Όσκαρσχαμν (νοτιοανατολικά) θα αποσυνδεθεί από το εθνικό δίκτυο στις 3 Μαρτίου.

Επί του παρόντος, εκτός λειτουργίας λόγω εργασιών συντήρησης βρίσκεται άλλος ένας από τους συνολικά έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες της Σουηδίας.

«Είναι ατυχές, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της φθοράς σε ράβδο καυσίμου. Δεν μπορεί να περιμένει», είπε στην DN η Ντεζιρέ Λίλιεβαλ, υπεύθυνη επικοινωνίας της διαχειρίστριας εταιρίας OKG.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο ίδιος πυρηνικός αντιδραστήρας είχε τεθεί εκτός λειτουργίας για εννέα ημέρες εξαιτίας τεχνικού προβλήματος, το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές είχε αυξηθεί, υπενθυμίζει η σουηδική εφημερίδα.

«Εάν κάνει κρύο, θα πρέπει να βασιστούμε σε εισαγωγές», υπογραμμίζει ο Έρικ Εκ του εθνικού διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Svenska Kraftnat, αναφερόμενος στον αντίκτυπο που ενδεχομένως να έχει η προγραμματισμένη διακοπή.

Σχεδόν το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη Σουηδία προέρχεται από πυρηνικούς αντιδραστήρες. Μεταξύ 2017 και 2020 παροπλίστηκαν τέσσερις και σήμερα παραμένουν σε λειτουργία έξι αντιδραστήρες σε τρεις πυρηνικούς σταθμούς.

 

cnn.gr

Shares