Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Σουδάν: Οι διαδηλωτές απορρίπτουν την πρόταση του στρατηγού Μπουρχάν

Σουδάν: Οι διαδηλωτές απορρίπτουν την πρόταση του στρατηγού Μπουρχάν, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Ο βασικός σχηματισμός των πολιτών στο Σουδάν απέρριψε χθες Τρίτη την πρόταση του επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, να επιτρέψει τη δημιουργία πολιτικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για “τακτική υποχώρηση” με στόχο να διατηρήσει την επιρροή του στρατού στη χώρα.

Οι Δυνάμεις για την Ελευθερία και την Αλλαγή (FLC), βασικός πυλώνας της πολιτικής κυβέρνησης που αποπέμφθηκε από τον στρατό με το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου 2021, ζήτησε να “διατηρηθεί η λαϊκή πίεση” εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος κατά την έκτη ημέρα της καθιστικής διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται στο Χαρτούμ και τα προάστιά του.

Στην “επανάσταση” που ανέτρεψε το 2019 τον Ομάρ αλ Μπασίρ οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία επί οκτώ μήνες. Τότε ο στρατός ανέτρεψε τον δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ και στη συνέχεια μοιράστηκε την εξουσία με τους πολιτικούς με στόχο να οδηγήσουν τη χώρα στις πρώτες ελεύθερες εκλογές έπειτα από 30 χρόνια δικτατορίας.

Το πραξικόπημα του στρατηγού Μπουρχάν άλλαξε βίαια τα δεδομένα τον Οκτώβριο.

Η ανακοίνωσή του ότι θα επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης πολιτικών δεν έπεισε τους διαδηλωτές, οι οποίοι έστησαν στην πρωτεύουσα και τα προάστιά της νέα οδοφράγματα μετά την ομιλία του τη Δευτέρα το βράδυ.

Το κίνημα πλέον εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις. Χθες Τρίτη εκατοντάδες άνθρωποι ξεκίνησαν νέα καθιστική διαμαρτυρία 200 χιλιόμετρα πιο νότια, στην Ουάντ Μαντάνι.

“Δεν θα φύγουμε από εδώ αν δεν αποκτήσουμε κυβέρνηση πολιτικών”, δήλωσε ένας εξ αυτών, ο Μάχμουντ Μιργάνι.

 

“Πίεση στους πολιτικούς”

“Ξεκινήσαμε αυτή την καθιστική διαμαρτυρία σε απάντηση στην ομιλία του Μπουρχάν του πραξικοπηματία, θέλουμε ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη και κυβέρνηση πολιτικών”, εξήγησε μια Σάφα Αμπντελραχί, μια διαδηλώτρια.

Οι FLC θεώρησαν την ομιλία του στρατηγού “προδοσία” και ένα μέσο για τον στρατό – που διοικεί το Σουδάν σχεδόν αδιάλειπτα μετά την ανεξαρτησία του το 1956—να διατηρήσει το πάνω χέρι στην πολιτική και την οικονομία.

Διότι ο στρατηγός Μπουρχάν ανακοίνωσε χθες ότι εκτός από την κυβέρνηση των πολιτικών θα είναι επικεφαλής ενός Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, τις εξουσίες του οποίου δεν διευκρίνισε.

“Είναι ένας τρόπος για τον Μπουρχάν να παραμείνει στην εξουσία για πάντα”, δήλωσε ένας διαδηλωτής από το Χαρτούμ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Για την Χόλουντ Χάιρ, ειδική σε θέματα Σουδάν για το Insight Strategy Partners, “ο Μπουρχάν μεταφέρει πλέον την πίεση στους πολίτες”, την ώρα που η χώρα στερείται διεθνούς βοήθειας μετά το πραξικόπημα και είναι αντιμέτωπη με την εκθετική άνοδο του πληθωρισμού, που έχει ξεπεράσει το 200%.

Η ίδια προσθέτει ότι το Ανώτατο Συμβούλιο θα επιτρέψει στον Μπουρχάν “να διατηρήσει τα οικονομικά προνόμια” των στρατιωτικών και των παραστρατιωτικών.

“Όλος ο κόσμος στο Σουδάν είδε την οικονομία να κατακρημνίζεται μετά το πραξικόπημα”, κατήγγειλε ένας διαδηλωτής, την ώρα που ακόμη και σήμερα το 80% των πόρων του κράτους δεν ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομικών.

Η συμμετοχή του στρατού στην οικονομία δεν είναι γνωστή, αλλά έχει στην κατοχή του πολλές επιχειρήσεις.

Ο στρατός θα είναι πιο ελεύθερος από το στρατιωτικό καθεστώς “να αποκαταστήσει στις θέσεις τους ισλαμιστές” του καθεστώτος Μπασίρ, που αποκλείστηκαν από την πολιτική κυβέρνηση η οποία ανατράπηκε με το πραξικόπημα του Οκτωβρίου, εκτιμά η Χάιρ.

 

“Καμία εμπιστοσύνη”

Οι διαδηλωτές θέλουν δικαιοσύνη για τους 114 νεκρούς και τους χιλιάδες τραυματίες της καταστολής. Όμως όπως αναφέρει η Χάιρ, ο στρατηγός Μπουρχάν “δεν αναφέρεται καθόλου στο θέμα δικαστικής ή οικονομικής αποκατάστασης” των θυμάτων.

“Ο Μπούρχαν θα πρέπει να παραδώσει στη δικαιοσύνη όλοι όσοι σκότωσαν (διαδηλωτές) την ώρα που ο ίδιος είναι πρώτος μεταξύ τους”, δήλωσε διαδηλωτής από το Χαρτούμ.

Οι ξένες πρωτεύουσες πιέζουν εδώ και μήνες πολιτικούς και στρατιωτικούς να διαπραγματευτούν την επιστροφή στη δημοκρατική μετάβαση.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ελπίζει η ανακοίνωση του Μπουρχάν “να δημιουργήσει μια ευκαιρία για μια συμφωνία”, ενώ κάλεσε “να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τα βίαια επεισόδια”, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες Τρίτη.

Οι ΗΠΑ έκρινα ότι είναι “πολύ νωρίς” να εκτιμηθούν οι συνέπειες της ανακοίνωσης, όπως επεσήμανε ο Νεντ Πράις εκπρόσωπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλώντας όλες τις πλευρές να αναζητήσουν μια συμφωνία προς “μια κυβέρνηση πολιτικών” με “ελεύθερες και τακτικές εκλογές”.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Shares