Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Σώθηκε ο Ελληνικός ναός Αγίας Τριάδας του Σικάγο: Η δικαστική απόφαση ύστερα από σκληρό αγώνα…

Δικαστήριο εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου απόφαση με την οποία «παγώνει» την πώληση του ναού της ιστορικής κοινότητας Αγίας Τριάδος του Σικάγου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Σεπτεμβρίου είχε εγκριθεί η πώληση του Ναού και του κτιριακού συγκροτήματος της κοινότητας έναντι του ποσού των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων στον ουδέτερο θρησκευτικό οργανισμό Universal Life Church, όπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας».

Συγκεκριμένα, με την πρωτοβουλία του ομογενή Σπύρου Κέζιου, επιχειρηματία στον τομέα ακινήτων, μία ομάδα ενοριτών βρήκαν δικηγόρο ο οποίος ειδικεύεται στον κλάδο των πτωχεύσεων και απέδειξαν στο δικαστήριο ότι ήταν παράνομη η πώληση του Ναού διότι δεν είχε ληφθεί η έγκριση της Γενικής Συνέλευσης της κοινότητας.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου του Σικάγου, στην ομάδα των ενοριτών συμπεριλαμβάνονται πλην του κ. Κέζιου, οι εξής: Ιωάννης Καραμήτσος, Σταύρος Χάιδος, Ολυμπία Χάϊδου, Μαρία Βλάχου και Γεώργιος Χωραϊτης.

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στον «Ε.Κ.» ο Σπύρος Κέζιος, με καταγωγή από την Τρίπολη, είπε πως η ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο την Πέμπτη ήταν η προσπάθεια ανατροπής της εντολής της 10ης Σεπτεμβρίου η οποία ενέκρινε την πώληση του Ναού της Αγίας Τριάδος στον αγοραστή Universal Life Church. Το δικαστήριο «πάγωσε» (stated) την εντολή εμποδίζοντας την πώληση της Αγίας Τριάδας έως ότου ακούσει εκατέρωθεν νομικά επιχειρήματα από αμφότερες τις πλευρές εάν πρέπει να προχωρήσει η πώληση ή να ακυρωθεί.

Τόνισε ότι «βασίσαμε το επιχείρημά μας στο γεγονός ότι η γενική συνέλευση της ενορίας δεν ενέκρινε την πώληση του Ναού. Βρήκαμε καινούργιο δικηγόρο που ειδικεύεται στις πτωχεύσεις ο οποίος κατέθεσε στο δικαστήριο το αίτημα (motion). Η τράπεζα και ο αγοραστής θα υποβάλλουν τα δικά τους αιτήματα, κι εμείς τις αντιρρήσεις μας και θα εμφανισθούμε στο δικαστήριο για ακροαματική διαδικασία στις 15 Οκτωβρίου».

Τόνισε πως «η τελευταία μας ελπίδα να σώσουμε την εκκλησία είναι να υποβάλλουμε μία μεγαλύτερη προσφορά στην τράπεζα ύψους $2,6 εκατομμυρίων πριν από τις 15 Οκτωβρίου. Ο αγοραστής Universal Life Church, έχει τεθεί σε καθεστώς αναμονής».

Στην ερώτηση εάν έχουν τα χρήματα, ο κ. Κέζιος είπε πως «πιστεύομε ότι έχουμε περί τα $2,1 με $2,2 εκατομμύρια και πρέπει να συγκεντρώσουμε τη διαφορά γύρω στις τετρακόσιες με πεντακόσιες χιλιάδες τις επόμενες δέκα μέρες».

Αν και κατά πόσο θα μπορέσουν να τα συγκεντρώσουν τα χρήματα, είπε ότι «ελπίζουμε. Ηδη αρκετοί άνθρωποι είχαν επικοινωνήσει μαζί μας πριν και εξέφρασαν την επιθυμία να συμβάλλουν, αλλά όταν άκουσαν ότι στις 10 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκε η πώληση του Ναού, είπαν είναι χαμένη υπόθεση. Αλλά τώρα ενημερώθηκαν γι’ αυτή την εξέλιξη πως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας και επιστρέφουν ξανά με τις δωρεές τους. Οταν υποβάλλουμε την προσφορά μας πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε τα χρήματα».

Στην ερώτηση τι έκανε ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ για να προληφθεί η πώληση του Ναού, ο κ. Κέζιος είπε, ότι «ενημέρωσε τις εκκλησίες να περιφέρουν έναν έκτακτο δίσκο για την Αγία Τριάδα και υποτίθεται ότι απευθύνθηκε σε μερικούς πλούσιους Ελληνες για να δώσουν χρήματα. Βρήκε κάποιον ο οποίος προσφέρθηκε να πληρώνει το ενοίκιο σε περίπτωση που θα πηγαίναμε σε άλλο χώρο. Θα τον ρωτήσουμε εάν αυτό το πρόσωπο αντί να πληρώνει το ενοίκιο κάθε μήνα να βοηθήσει την εκκλησία να πληρώσει τους λογαριασμούς της έως ότου σταθεροποιηθεί. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη που βιώνουμε και μελλοντικά η κοινότητα θα ανακτήσει τη δική της πορεία και προορισμό. Η αξία αυτής της εκκλησίας είναι πολύ περισσότερα από $2,5 εκατομμύρια».

Αναφορικά αν ενημέρωσαν τον Μητροπολίτη Ναθαναήλ γι’ αυτή την τελευταία εξέλιξη, είπε πως «η δικηγόρος του ήταν παρούσα την Πέμπτη στο δικαστήριο και είμαι σίγουρος πως τον ενημέρωσε. Εγώ προσωπικά δεν τον ενημέρωσα, δεν ξέρω αν κάποιος άλλος από την εκκλησία έκανε κάτι τέτοιο».

Στην ερώτηση αν τους έχει δώσει κάποιος κάποια μεγάλη δωρεά, ο κ. Κέζιος απάντησε πως «υπάρχει κάποιος ο οποίος θα μας δώσει μισό εκατομμύριο δολάρια ως δάνειο και δεν θέλει πληρωμές επί πέντε χρόνια κι αυτό είναι το δύσκολο μέρος. Το εύκολο μέρος είναι το άλλο δάνειο το οποίο θα αποπληρωθεί σε τεσσεράμισι χρόνια από τα ενοίκια που πληρώνουν το δημόσιο σχολικό σύστημα του Σικάγου το οποίο νοικιάζει το σχολικό κτίριο της κοινότητας. Η μηνιαία πληρωμή είναι $14.800 η οποία σήμερα πηγαίνει στην τράπεζα. Εάν συμβιβαστούμε με την τράπεζα αυτά τα $14.800 θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή του δανείου».

ope.gr

Shares