Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

SOS από αναλυτές για πιθανή τραπεζική κρίση σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Σε επιστολή του προς επενδυτές και διευθύνοντες συμβούλους ο Λάρι Φινγκ τονίζει πως η πτώχευση της SVB είναι ένα παράδειγμα του «τιμήματος που πληρώνουμε για τις δεκαετίες του εύκολου χρήματος».

Η προειδοποίηση πως οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με βραδυφλεγή τραπεζική κρίση προχώρησε ο Λάρι Φινγκ, ιδρυτής του επενδυτικού κολοσσού της BlackRock των 8,6 τρισ. δολαρίων.

Σε επιστολή του προς επενδυτές και διευθύνοντες συμβούλους ο Λάρι Φινγκ τονίζει πως η πτώχευση της SVB είναι ένα παράδειγμα του «τιμήματος που πληρώνουμε για τις δεκαετίες του εύκολου χρήματος».

Παράλληλα, εκτιμά πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν στις ΗΠΑ περισσότερες κατασχέσεις και λουκέτα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, το αφεντικό της BlackRock υποστηρίζει πως η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ήταν το πρώτο «ντόμινο που έπεσε» ενώ η SVB είναι ένα παράδειγμα του δεύτερου. Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι και άλλες περιφερειακές τράπεζες και επενδυτές, που η βασική τους στρατηγική εστιάζεται στη μόχλευση, είναι πιθανό να βρεθούν σε αντίστοιχη κατάσταση.

«Δεν είναι σαφές ακόμη εάν ο αντίκτυπος από το εύκολο χρήμα και τις ρυθμιστικές αλλαγές θα προκαλέσουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στον περιφερειακό τραπεζικό τομέα, αντίστοιχες με την κρίση του 1980, οδηγώντας σε περισσότερες κατασχέσεις και λουκέτα», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου fund ομολόγων στον κόσμο.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Ρουμπινί για τραπεζική κρίση
Δεν είναι τυχαίο ότι ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια νέα πιθανή τραπεζική κρίση. Στον απόηχο των όσων συμβαίνουν με την Credit Suisse, επισημαίνει ότι ο ελβετικός «κολοσσός» είναι «πολύ μεγάλος για να σωθεί και πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει». Ο «Dr. Doom», όπως τον ονομάζουν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg τόνισε ότι η αμερικανική Silicon Valley Bank, είχε ενεργητικό 150 δισ. δολάρια ενώ το ενεργητικό της Credit Suisse διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 700 δισ. δολάρια.

Παράλληλα τόνισε πως η οποιαδήποτε εξέλιξη με την Credit Suisse θα έχει συστημικό αντίκτυπο, όχι μόνο στο χρηματοοικονομικό σύστημα της «Γηραιάς Ηπείρου», αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο και προειδοποίησε ότι αν συμβεί κάτι αρνητικό με την ελβετική τράπεζα, θα είναι μια στιγμή ανάλογη με τη «Lehman Brothers».

 

newsbomb.gr

Shares