Τετάρτη , 22 Μάιος 2019
Τελευταία Νέα

ΣΟΚΑΡΕΙ ανακοίνωση του ΟΗΕ: Ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα πεθάνει από…

Το ένα τέταρτο των πρόωρων θανάτων και των ασθενειών παγκοσμίως έχει σχέση με τη ρύπανση και την καταστροφή του περιβάλλοντος, προειδοποιεί ο ΟΗΕ σε έκθεσή του για την κατάσταση του πλανήτη.

Οι εκπομπές αερίων, τα χημικά και η επιταχυνόμενη καταστροφή των οικοσυστημάτων προκαλούν ένα είδος παγκόσμιας επιδημίας που μπλοκάρει και την οικονομία, επισημαίνεται στην έκθεση «Global Environment Outlook», για την οποία εργάστηκαν επί 6 χρόνια 250 επιστήμονες από 70 χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η ρύπανση επιδρά σε τουλάχιστον 100 διαφορετικές ασθένειες και προκαλεί σχεδόν 9 εκατομμύρια θανάτους σε ετήσια βάση.

Την ίδια ώρα, 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν, όπως οι διάρροιες ή οι παρασιτικές νόσοι, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Επιπλέον, 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε υποβαθμισμένα εδάφη λόγω της εντατικής γεωργίας ή αποψίλωσης.

Τα χημικά προϊόντα που καταλήγουν στη θάλασσα προκαλούν αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στις σημερινές αλλά και στις επόμενες γενιές, ενώ η ανεξέλεγκτη χρήση των αντιβιοτικών στη διατροφική παραγωγή, μπορεί να κάνει τα υπερ-ανθεκτικά μικρόβια πρώτη αιτία πρόωρων θανάτων έως τα μέσα του αιώνα.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καλεί σε επείγουσες δράσεις για να ανατραπεί η κατάσταση, με τους ερευνητές να τονίζουν πως αν δεν αναδιοργανωθεί η παγκόσμια οικονομία προς μια πιο βιώσιμη παραγωγή, η ανάπτυξη μπορεί να χάσει τη έννοιά της όταν έχει απέναντί της θανάτους και πολυδάπανες θεραπείες.

onmed.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares