Κυριακή , 1 Οκτωβρίου 2023
Τελευταία Νέα

ΣΟΚ! Το 60% των οπωροκηπευτικών της Ρόδου έμεινε αδιάθετο στο lockdown – ΥΠΑΑΤ: Το πρόβλημα βαίνει μειούμενο…

Ενδεικτική του πώς αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του Κορωνοϊού στην ελληνική αγροτική οικονομία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η απάντηση που δίνει σε κοινοβουλευτική ερώτηση της Ελληνικής Λύσης για το γεγονός ότι, όπως αναφέρεται στην ερώτηση της 5ης Ιουνίου, «το 60% της ντόπιας παραγωγής της Ρόδου παραμένει αδιάθετο»…

… «Κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω του κορωνοϊού παρουσιάστηκαν έντονα προβλήματα διάθεσης στην τοπική αγορά, καθώς τα ξενοδοχεία, όπως και τα κέντρα εστίασης, ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Όταν, εν συνεχεία, άρθηκαν τα περιοριστικά μέτρα, οι επαγγελματίες του τουρισμού έκριναν σκόπιμο να μην διακόψουν την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων και των μονάδων εστίασης, λόγω της χαμηλής προσέλευσης τουριστών, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της διάθεσης των οπωροκηπευτικών του νησιού στην τοπική αγορά να συνεχιστεί και να οξυνθεί. Ωστόσο, με την αύξηση της προσέλευσης τουριστών, λόγω έναρξης λειτουργίας των αερομεταφορών, και τη συνεπακόλουθη έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχείων και των κέντρων εστίασης, σημειώθηκε αντίστοιχα και αύξηση της κατανάλωσης των οπωροκηπευτικών του νησιού. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα της διάθεσης των εν λόγω προϊόντων βαίνει πλέον μειούμενο.»

Ολόκληρη η ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου, προέδρου της Ελληνικής Λύσης, που κατατέθηκε στις 5 Ιουνίου 2020 έχει ως εξής:

Θέμα: «Δραματική μείωση απορρόφησης των οπωροκηπευτικών της Ρόδου»

Κύριε Υπουργέ,

σύμφωνα με διαμαρτυρίες καλλιεργητών οπωροκηπευτικών της Ρόδου, το 60% της ντόπιας παραγωγής τους παραμένει αδιάθετο. Το «lockdown» της περιόδου του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων, των εποχικών επιχειρήσεων εστίασης και του «παγώματος» της τουριστικής σεζόν, συνετέλεσε στη χαμηλή απορρόφηση των οπωροκηπευτικών, που παράγονται στην Ρόδο, με συνέπεια, μεγάλο ποσοστό της ντόπιας παραγωγής να καταλήξει σεχωματερές. Ο προγραμματισμός των παραγωγών έγινε με περσινά δεδομένα, με συνέπεια να προβούν σε αυξημένα κόστη παραγωγής, χωρίς κερδοφόρο αντίκρισμα και οι παραγωγοί αυτήν την χρονική περίοδο να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, ακόμη και βιωσιμότητας. «Ράπισμα» στους ντόπιους παραγωγούς είναι και η βούληση των τοπικών Σούπερ-Μάρκετ, τα οποία είναι μέρος σχετικών αλυσίδων μεγάλων ομίλων, να τροφοδοτούνται με οπωροκηπευτικά εξωτερικής προέλευσης, που καταφθάνουν στη Ρόδο με αποβιβαζόμενες εκ των πλοίων νταλίκες, αντί να προτιμούνται οι ντόπιοι παραγωγοί.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να διευκολύνετε την διοχέτευση και την διάθεση της σοδειάς των παραγωγών οπωροκηπευτικών της Ρόδου, είτε στην αγορά της νήσου, είτε στην αντίστοιχη της Αττικής, είτε στην αντίστοιχη των Δωδεκανήσων;

2. Προτίθεσθε να λάβετε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες της Ρόδου για απολεσθέντα έσοδα από την μη πώληση της προϋπολογισμένης από μέρους τους ποσότητας οπωροκηπευτικών, την οποία δεν κατάφεραν να διοχετεύσουν στην αγορά, λόγω της απόφασης της Πολιτείας για αναστολή λειτουργίας εκείνων των επιχειρήσεων εστίασης και τουρισμού στο νησί τους, οι οποίες θα είχαν απορροφήσει μεγάλο μέρος αυτής τους της παραγωγής;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κυριάκος Βελόπουλος

Η απάντηση του υπουργείου στις 31 Ιουλίου 2020

Όσον αφορά στα οπωροκηπευτικά που κυρίως καλλιεργούνται στο νησί της Ρόδου, δηλαδή ντομάτες, πιπεριές, πατάτες, εσπεριδοειδή, ροδάκινα και αχλάδια, επισημαίνεται ότι η εν λόγω παραγωγή προορίζεται σχεδόν αποκλειστικά για κατανάλωση εντός του νησιού, κυρίως στις ξενοδοχειακές μονάδες και στις δομές μαζικής εστίασης τουριστών. Κατά το προηγούμενο έτος, η τουριστική κίνηση ήταν αυξημένη, γεγονός που οδήγησε τους αγρότες του νησιού να προγραμματίσουν αντιστοίχως τις καλλιέργειες και την παραγωγή.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω του κορωνοϊού παρουσιάστηκαν έντονα προβλήματα διάθεσης στην τοπική αγορά, καθώς τα ξενοδοχεία, όπως και τα κέντρα εστίασης, ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Όταν, εν συνεχεία, άρθηκαν τα περιοριστικά μέτρα, οι επαγγελματίες του τουρισμού έκριναν σκόπιμο να μην διακόψουν την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων και των μονάδων εστίασης, λόγω της χαμηλής προσέλευσης τουριστών, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της διάθεσης των οπωροκηπευτικών του νησιού στην τοπική αγορά να συνεχιστεί και να οξυνθεί. Ωστόσο, με την αύξηση της προσέλευσης τουριστών, λόγω έναρξης λειτουργίας των αερομεταφορών, και τη συνεπακόλουθη έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχείων και των κέντρων εστίασης, σημειώθηκε αντίστοιχα και αύξηση της κατανάλωσης των οπωροκηπευτικών του νησιού. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα της διάθεσης των εν λόγω προϊόντων βαίνει πλέον μειούμενο.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επισημανθεί ότι η δραστηριοποίηση των παραγωγών όλων των τομέων, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα των οπωροκηπευτικών, μέσα από τις συλλογικές δομές (Ομάδες Παραγωγών, Οργανώσεις Παραγωγών, ΕνώσειςΟργανώσεων Παραγωγών, Διεπαγγελματικές Οργανώσεις), σύμφωνα με το ισχύον ενωσιακό και εθνικό πλαίσιο, κρίνεται απαραίτητη, καθώς με τη συγκρότηση ισχυρών συλλογικών δομών και τη σωστή λειτουργία τους μπορεί να βελτιωθείσημαντικά η διαχείριση των προβλημάτων εμπορίας της παραγωγής, η διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών-μελών τους, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων. Οι Οργανώσεις Παραγωγών δημιουργούνται με πρωτοβουλία των παραγωγών και ασχολούνται με όλα τα θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή και την εμπορία των οπωροκηπευτικών των μελών τους. Είναι για αυτό σκόπιμη η δραστηριοποίηση όλων των παραγωγών μέσα από αυτές, διότι μέσω των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων μπορούν να υλοποιήσουν δράσεις που περιλαμβάνονται στους παρακάτω στόχους:

• αναδιάρθρωση των καλλιεργειών των μελών τους με στόχο την ποιοτική βελτίωση των προϊόντων τους,

• μείωση του κόστους παραγωγής,

• προώθηση των προϊόντων τους,

• προστασία του περιβάλλοντος (ενίσχυση σε ποσοστό μέχρι και 60% από την Ευρωπαϊκή Ένωση)

• μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων (απόσυρση από την αγορά -δωρεάν διανομή- ενίσχυση σε ποσοστό 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του κοινοτικού πλαισίου).

Επίσης, για όλους τους τομείς και ειδικά για τους τομείς που δεν καταβάλλονται συνδεδεμένες ενισχύσεις, υπάρχουν διάφορα μέτρα χρηματοδότησης (ΠΑΑ και Αναπτυξιακός Νόμος) που σκοπό έχουν:

➢ την ενίσχυση των κατά κύριο επάγγελμα γεωργών για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού (ελκυστήρων, σκαλιστικών, ψεκαστικών, χορτοκοπτικών, περιφράξεων, αρδευτικών συστημάτων, αποθηκών κ.λπ.) στο πλαίσιο του μέτρου «Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Σχέδια Βελτίωσης) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020, ➢ την ενίσχυση της ίδρυσης (νέων ή στο πλαίσιο καθετοποίησης) και εκσυγχρονισμού μονάδων τυποποίησης – συσκευασίας των παραγόμενων προϊόντων, στο πλαίσιο του μέτρου «Επενδύσεις στη μεταποίηση και εμπορία των γεωργικών προϊόντωνª του ΠΑΑ 2014 – 2020 και

➢ την έγκριση και προώθηση νέων τύπων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής.

Γενικά οι παραγωγοί, μέσω ενισχύσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Αναπτυξιακού Νόμου, θα έχουν τη δυνατότητα για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε επίπεδο αγροτικής εκμετάλλευσης, υποβάλλοντας σχέδια βελτίωσης γιαενίσχυση, προκειμένου να πετύχουν τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και την αύξηση ή την αναδιάρθρωση της παραγωγής τους.

Επίσης, αναφέρεται ότι για τα οπωροκηπευτικά έχει ήδη προωθηθεί από την Ε.Ε. σχέδιο Κανονισμού που τροποποιεί τον ΚΑΝ 891/2017 για το έτος 2020 προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επείγουσα κατάσταση λόγω της πανδημίας και έχει ψηφιστεί τροποποίηση του ΚΑΝ 892/2017 για τον τομέα των οπωροκηπευτικών, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι ΟΠ για την κατάθεση των ΕΠ, να μειωθούν οι έλεγχοι κ.λπ.

Επιπρόσθετα, στην ΕΕ ψηφίστηκαν οι κάτωθι κανονισμοί:

➢ Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2020/592 της Επιτροπής, της 30ής Απριλίου 2020, σχετικά με προσωρινά έκτακτα μέτρα παρέκκλισης από ορισμένες διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της διαταραχής της αγοράς στον τομέα των οπωροκηπευτικών και στον αμπελοοινικό τομέα λόγω της πανδημίας COVID-19 και των μέτρων που συνδέονται με αυτήν.

➢ Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2020/600 της Επιτροπής, της 30ής Απριλίου 2020, σχετικά με παρέκκλιση από τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2017/892, τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2016/1150, τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 615/2014, τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2015/1368 και τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2017/39 της Επιτροπής όσον αφορά ορισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

➢ Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2020/532 της Επιτροπής της 16ης Απριλίου 2020, σχετικά με παρέκκλιση, για το έτος 2020, από τους εκτελεστικούς κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 809/2014, (ΕΕ) αριθ. 180/2014, (ΕΕ) αριθ. 181/2014, (ΕΕ) 2017/892, (ΕΕ) 2016/1150, (ΕΕ) 2018/274, (ΕΕ) 2017/39, (ΕΕ) 2015/1368 και (ΕΕ) 2016/1240 όσον αφορά ορισμένους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής.

Πληροφοριακά αναφέρεται ότι από το ΥΠΑΑΤ υπεγράφη τροποποίηση της αριθμ. 4270/139407/28-12-2017 απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (EE L 347, της 20.12.2013, σ. 671), (ΕΕ) αριθ. 2017/891 της Επιτροπής (ΕΕ L 138, της 25.5.2017, σ. 4) και (ΕΕ) αριθ. 2017/892 της Επιτροπής (ΕΕ L 138, της 25.5.2017, σ. 57), σχετικά με τα κριτήρια αναγνώρισης Οργανώσεων Παραγωγών του τομέα των οπωροκηπευτικών και την Εθνική Στρατηγική για βιώσιμα Επιχειρησιακά Προγράμματα στον τομέα των Οπωροκηπευτικώνª (Β΄5/5-1-2018), η οποία αφορά:

1) στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των τροποποιήσεων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων,

2) στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των εισηγήσεων και των συμπληρωματικών δικαιολογητικών της περίπτωσης 1 και

3) στην καταληκτική ημερομηνία της διαβίβασης των εκθέσεων ελέγχου για τις τροποποιήσεις της παραγράφου 2Αα του άρθρου 14 της παρούσας για την παράταση κατάθεσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Οργανώσεων Παραγωγών, των εκθέσεων ελέγχων κ.λπ.

agro24.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares