Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΣΟΚ! Οι αρχές ξεκινούν “γενικευμένο” εμβολιασμό των εφήβων

Δωρεάν “γενικευμένος” εμβολιασμός των εφήβων θα αρχίσει στα γυμνάσια της Γαλλίας προκειμένου να καταπολεμηθεί καλύτερα ο ιός των κονδυλωμάτων που ευθύνεται κάθε χρόνο για περισσότερους από 6.000 κρούσματα καρκίνου στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καρκίνοι αυτοί μπορούν να εξαλειφθούν μέσω του ελέγχου και του εμβολιασμού.

Ένας γενικευμένος εμβολιασμός “επιτρέπει να αποφευχθούν πολλοί καρκίνοι” και “πολλές χώρες το έκαναν”, δήλωσε ο Μακρόν καθώς η εμβολιαστική κάλυψη κατά του ιού των κονδυλωμάτων στη Γαλλία είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Η γαλλική προεδρία διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός και ότι θα απαιτείται η γονική συναίνεση. “Το ερώτημα είναι εάν στο μέλλον θα καταστεί υποχρεωτικός”, δήλωσε ο Μακρόν.

Ο ιός που πλήττει έναν μεγάλο αριθμό σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων προκαλεί διάφορες λοιμώξεις του δέρματος και των βλεννογόνων. Παρότι ο ιός των κονδυλωμάτων είναι συχνά καλοήθης, η λοίμωξη μπορεί να επιμείνει και να καταλήξει σε προκαρκινικές αλλοιώσεις και μετά σε καρκίνο.

Στα περίπου 6.000 κρούσματα καρκίνου που αποδίδονται σε μια τέτοια λοίμωξη κάθε χρόνο στη Γαλλία, η πλειονότητα αφορά τον τράχηλο της μήτρας, οι υπόλοιποι προσβάλλουν τον πρωκτό, το αιδοίο, τον κόλπο ή το πέος, τη στοματική κοιλότητα, τη γλώσσα, τον φάρυγγα και τον ουρανίσκο.

Ο εμβολιασμός συνιστάται για τα κορίτσια και τα αγόρια ηλικίας από 11 έως 14 ετών. Μπορεί επίσης να συνιστάται έως την ηλικία των 19 ετών για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και μπορεί να γίνεται έως την ηλικία των 26 ετών για τους άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες.

Όταν ο εμβολιασμός γίνει πριν από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, η προστασία που παρέχει το εμβόλιο κατά των ιών πλησιάζει το 100%.

Στην Αυστραλία, χάρη στον εμβολιασμό, το ποσοστό των ατόμων που μολύνθηκαν υποχώρησε από 22,7% που ήταν το 2005-2007 στο 1,5% το 2015 στις νέες γυναίκες από 18 έως 24 ετών. Οι προβλέψεις δείχνουν εκρίζωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε 15 χρόνια.

Στη Γαλλία, στα τέλη του 2021, ποσοστό 37,4% των κοριτσιών ηλικίας 16 ετών είχε κάνει δύο δόσεις του εμβολίου, και στα αγόρια το 6% είχε κάνει μια δόση του εμβολίου στην ηλικία των 15 ετών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Στη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ουγγαρία, τη Νορβηγία, την Ισπανία ή τη Βρετανία, το ποσοστό εμβολιασμού των εφήβων ξεπερνά το 70%.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, ο εμβολιασμός στη Γαλλία κατά του ιού των κονδυλωμάτων βασίζεται στην απόφαση του εφήβου ή των γονιών του να κλείσουν ραντεβού με γιατρό.

Σύμφωνα με τη Σοφί Βο, συντονίστρια του προγράμματος του οργανισμού Δημόσια Υγεία στη Γαλλία “μια ανάληψη δράσης στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής στα σχολεία μπορεί να επιτρέψει να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη” στη χώρα όπως έχει παρατηρηθεί στην Αυστραλία, στον Καναδά, στη Φινλανδία, στη Νορβηγία, στη Σκωτία”.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Shares