Δευτέρα , 15 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

ΣΟΚ! Με λιγότερες πυρκαγιές έχουμε περισσότερες καμένες εκτάσεις

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, πρέπει πρώτα να δούμε κατάματα τα στοιχεία.


Δύο πρώτα συμπεράσματα λοιπόν με βάση τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (https://effis.jrc.ec.europa.eu):

Συμπέρασμα 1ο – Το σύνολο των καμένων εκτάσεων το 2023 είναι (έως αυτή τη στιγμή) το 1.09% της έκτασης της χώρας, έναντι ετήσιου μέσου όρου 0.33% κατά την περίοδο 2006-2022.

Συμπέρασμα 2ο – Όπως βλέπετε στις κόκκινες μπάρες του γραφήματος, καμιά χώρα δεν παρουσιάζει τη δική μας εικόνα το 2023 ως προς τις καμένες εκτάσεις. Έχουμε, με πολύ μεγάλη διαφορά, τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Το παρακάτω γράφημα προέρχεται επίσης από τον European Forest Fires Information System (EFFIS). Τι μας δείχνει? Παρότι ο αριθμός πυρκαγιών(μπλε γραμμή) είναι μειωμένος σε σχέση μ άλλες χρονιές, έχει ανέβει κατακόρυφα ο αριθμός καμένων εκτάσεων (κόκκινη στήλη).

Μέχρι τώρα είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση στον τομέα, με την πρώτη χειρότερη το 2007 που όμως ήταν πολλαπλάσιος ο αριθμός πυρκαγιών σε σχέση με ότι υφίσταται σήμερα.

Αυτό που βλέπουμε για πρώτη φορά είναι ότι με λιγότερες πυρκαγιές έχουμε πολύ περισσότερα καμένα στρέμματα, τι σημαίνει αυτό?

Αναποτελεσματικό μηχανισμό καταστολής, παρόλο που αυξήθηκαν κατα 15% τα κονδύλια για την καταστολή (πτητικά μέσα κλπ), Και πανηγυρική κατάρρευση του μύθου περί κλιματικής κρίσης που θέλουν να αιτιολογούν την αύξηση των πυρκαγιών!

Shares