Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

ΣΟΚ!!! Κίνδυνος να μειωθεί η παροχή νερού σε πολλές περιοχές-Ξηρασία απειλεί το 15% του πληθυσμού

«Τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να γίνει μια εκτίμηση της όλης κατάστασης και, αν χρειαστεί, μπορεί να περιοριστεί η παροχή νερού σε συγκεκριμένες περιοχές»

Αυτά δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιταλίας, Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν, λόγω της μείωσης της στάθμης του σε λίμνες και ποταμούς όλης της χώρας.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ενδέχεται να λάβει μέτρα για την παροχή νερού σε ορισμένες περιοχές της χώρας, αφού η στάθμη του έχει μειωθεί σε αρκετές λίμνες και ποταμούς, με τον υπουργό Περιβάλλοντος να εκφράζει την ελπίδα του να γεμίσουν ξανά τα φράγματα λόγω των βροχών που αναμένονται.

«Στο μεταξύ, τους επόμενους 2 – 3 μήνες, ελπίζουμε να μπορέσουν να γεμίσουν τα φράγματα, αναμένονται κάποιες βροχοπτώσεις. Διαφορετικά, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες», τόνισε ο Ιταλός υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο «πρέπει να γίνουν μια σειρά από κινήσεις με στόχο να γεμίσουν τα φράγματα όσο περισσότερο γίνεται».

Παράλληλα, το Ιταλικό Ίδρυμα Ερευνών τόνισε ότι το 15% του πληθυσμού της Ιταλίας ζει σε περιοχές οι οποίες απειλούνται από ξηρασία. Από τη μεριά της, η Corriere della Sera προσθέτει ότι λόγω των κλιματικών αλλαγών 3,5 εκατομμύρια Ιταλοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πόσιμο νερό.

Τα αλυσιδωτά προβλήματα της λειψυδρίας
Παράλληλα, τα ιταλικά ΜΜΕ γράφουν σήμερα ότι η εμφανής μείωση των βροχοπτώσεων, κυρίως στις βόρειες περιφέρειες της χώρας, μπορεί να προκαλέσει στο άμεσο μέλλον νέα σημαντική αύξηση του κόστους όλων των οπωροκηπευτικών προϊόντων, με νέα εκτόξευση των τιμών λιανικής πώλησης. Πέρυσι, η οικονομική ζημία που υπέστη ο ιταλικός γεωργικός τομέας από την λειψυδρία ξεπέρασε τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, σε πολλά του σημεία ο ποταμός Πάδος (ο μεγαλύτερος της χώρας) τις ημέρες αυτές είναι εντελώς στεγνός, ενώ σε ό,τι αφορά τις τρεις μεγαλύτερες λίμνες της χώρας, η κατάσταση έχει ως εξής: στην λίμνη Γκάρντα καταγράφεται πληρότητα νερού στο 38%, σε εκείνη του Κόμο 20% και στην λίμνη Ματζιόρε 38%.

Και η Κάτω Ιταλία, τέλος, αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα, από την στιγμή που στην περιφέρεια της Καμπανίας, με πρωτεύουσα την Νάπολη, η στάθμη του ποταμού Γκαριλιάνο τον τελευταίο μήνα μειώθηκε κατά ένα μέτρο και τριάντα εκατοστά.

newsit.gr

Shares